Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kropenatec?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. června 2012 22:22
  Předmět: Kropenatec?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto houbičku mi ukázal kolega z práce. Roste mu na zahrádce asi metr od baráku mezi trávou. Nejbližší ovocný strom (jabloň) je asi 4 - 5 m daleko. Vyrostla prakticky okamžitě po té (ta houbička, ne jabloň - pro jistotu to uvádím, aby si někdo náhodou nemyslel, že jabloň roste tak rychle), co zde na Valašsku po cca 5 - 6 týdnech sucha pořádně zapršelo. Prakticky druhý den po dešti. (Před tím bylo sucho, že i Bečva klesla na velice nízkou úroveň hladiny.) Pro úplnost musím uvést, že cca 1,5 metrů od tohoto místa má kolega studnu (tak 2,5 m od baráku), takže by se tam teoreticky nějaká vlhkost mohla udržovat vzlínáním i přes to sucho, že podhoubí nemuselo úplně zaschnout. V "běžných " atlasech jsem tuto houbičku nenašel; až Velký atlas hub mi prozradil, že se zřejmě jedná o Kropenatec otavní. Ale je to on? Zde na mých fotkách je asi trochu bledší barva klobouku, než by teoreticky měla být. Ale už možná půl dne na ně svítilo slunko a co jsem vyčetl, tak u této houby klobouk suchem vybledává. Výška houbiček je cca 40 -70mm, třeň tak 1,5 - 2 mm v průměru, klobouk asi 20mm, největší z nich měl tak do 40 mm. Lupeny spíš řidší, tak trochu jako u špičky. Barvy odpovídají i přesto, že jsem fotil na manuál, kromě horního snímku, abych dosálh co největší hloubky ostrosti (vysoké clonové číslo, ale, že jsem si stínil vlastním tělem - ostré slunko se sem opíralo, tedy foceno ve stínu - nemohl jsem dát delší čas, protože jsem neměl stativ, tím pádem mi fotky "vyelzly" tmavší a pak jsem je zesvětloval pomocí PC program Zoner.

110.07 kB    
DSCN1816LD.jpg
   DSCN1816LD.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru