Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 10. června 2012 15:27 Předmět: Re: Oranžová houba na tlející bžíze |
 |
|
ne 10. června 2012 12:57 Anonymous napsal: |
Tohle jsem cvaknul začátkem června na staré pasece ve smíšeném lese na jihozápadě Rokycanska. Velikost klobouku je cca 5cm. Další info, bohužel, nemám. Pokus si nejsem jist, že houba nefiguruje na "Červeném seznamu", snažim se k ní chovat uctive  |
Je to outkovka rumělková (Pycnoporus cinnabarinus). Na červeném seznamu není, ale nějak extra hojná taky není
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 10. června 2012 15:38 Předmět: Re: Oranžová houba na tlející bžíze |
 |
|
Diky za rychlou pomoc.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: ne 10. června 2012 19:00 Předmět: Re: Oranžová houba na tlející bžíze |
 |
|
ne 10. června 2012 15:38 emil54 napsal: |
Diky za rychlou pomoc. |
Jasně. Toto nebyl těžký případ. A k tomu uctivému chování - nezáleží na tom jestli je houba v Červeném seznamu nebo není, uctivě by se měl člověk chovat ke všem houbám
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 10. června 2012 19:24 Předmět: Re: Oranžová houba na tlející bžíze |
 |
|
ne 10. června 2012 19:00 Roman Manak napsal: |
ne 10. června 2012 15:38 emil54 napsal: |
Diky za rychlou pomoc. |
nezáleží na tom jestli je houba v Červeném seznamu nebo není, uctivě by se měl člověk chovat ke všem houbám  |
Souhlas. Já to spíš myslel tak, že si v tomhle případě nedovolim ani jednu plodnici uloupnout, abych ji mohl pořádně prozkoumat. Jinak se celej život snažim chovat uctivě k přírodě obecně, považuju to za samozřejmost.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 10. června 2012 21:35 |
 |
|
Ohledně hojnosti této outkovky ... tady u nás na kladensku ji potkávám vpodstatě pokaždé. Hodně má ráda klacky z třešně.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: ne 10. června 2012 23:47 |
 |
|
Je to místo od místa. Třeba na lokalitách v Českém středohoří, které navštěvuji, jsem ji ještě neviděl, oproti tomu o pár kilometrů dále v Krušných horách je velmi hojná na spadaných větvích jeřábů a bříz.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 11. června 2012 16:40 |
 |
|
No, je jasné, že hojnost hub je často místní. Konkrétně tady v okolí je docela vzácná - mám tu v dosahu plus minus třiceti čtyřiceti kilometrů jen tři lokality - to už mám ve stejném okruhu víc lokalit některých i kriticky ohrožených hub Ale i při svých výjezdech jinam (převážně Morava plus část Slovenska) se s ní moc nesetkávám.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: po 11. června 2012 18:57 |
 |
|
Jižně od Prahy tuto houbu také nacházím celkem hojně, především na třešních, ale viděl jsem jí i na jeřábu, nebo buku. Nalezl jsem jí i v obci Blíževedly, což je od Českého Středohoří co by kamenem dohodil, takže věřím, že i ve Středohoří někde poroste.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|