Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Seděla u vody ... Tmavobělka žlutavá
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 9:20
  Předmět: Seděla u vody ... Tmavobělka žlutavá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže, při mé nedělní vycházce po kopcích kolem Kraslic s kočárem ... fakt dřina - ani se nedivím, že mamky na mateřské nechodí s kočárem na houby Smile. Nenašel jsem nic z toho co jsem hledal ... hodně mne překvapilo, že jsem v místních smrkových lesích nenašel penízovku smrkovou. Dokonce jsem nenašel ani tu oranžovku na bobcích králíků a zajíců ... tak jsem ovšem našel vysvětlení - králíci tu totiž nebobkují ve smrkovém, ale v přilehlé olšině, kde jsem nenašel ani jehnědku. Asi to je všechno tím, že semínka s šišek tu hned klíčí a tam šišku stráví mladý stromek a nikoli penízovka ... no a tím jak je nízký a je jich tu jak naseto ... asi to zajícům znepříjemňuje potřebu natolik, že raději chodí do přilehlé nepíchavé olšiny. Louky rozkvétajících sasanek mi také nic neukázaly a tak jsem šel s několika nafocenými choroši pokorně dolů s kopce i s kočárem ... a v tu chvíli tam stála u cesty a potoka jak zjevení ... klobouk asi 12 cm v průměru, třeň 2 cm zploštělý, vůně skoro jako slabší vůně špičky zahradní ... co to je?

239.22 kB    
23.4.2006, Kraslice (KV), louka u cesty a potoka, vyba. (c) Bob
UPotoka0.jpg
   UPotoka0.jpg

238.43 kB    
UPotoka1.jpg
   UPotoka1.jpg

241.3 kB    
UPotoka2.jpg
   UPotoka2.jpg

232.23 kB    
UPotoka3.jpg
   UPotoka3.jpg

Naposledy upravil Bob dne st 03. května 2006 8:48, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož zkusím první tip: Tmavobělka žlutavá - Melanoleuca cognata...
Sedí mi k ní ta fotka i doba a místo výskytu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
tomomima

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 10:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sley napsal:
Tož zkusím první tip: Tmavobělka žlutavá - Melanoleuca cognata...
Sedí mi k ní ta fotka i doba a místo výskytu.

První typ a hned úspěšný Smile Tmavobělka je to stopro a žlutavá by to mohla být...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 11:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc, doma zkouknu atlasy ... omlouvám se za kvalitu fotek ... bez toho stativu mi to nějak vůbec nejde Sad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru