Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kozák
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 07. října 2012 21:03
  Předmět: Kozák
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím Vás, kolegové,
a v první řadě se omlouvám za příšernou kvalitu fotek, ale v situaci, kdy se aktuálně přesouvám z letního bydlení na chatě do zimního bydlení ve městě, jsem nebyl schopen vyprodukovat nic lepšího Very Happy Copak jsem to našel za kozáka v březovém hájku? Ve fotce košíku je to ten nahoře...
Původně mě napadlo, že je to "obyčejný" kozák březový, s kloboukem vyšisovaným od slunce, ale to se mi nezdá... poblíž jsem nalezl dvě malé plodnice stejné barvy, tak se radši zeptám... řez, chuť i vůně stejná, jako u k. březového...

141.48 kB    
DSCN6839.JPG
   DSCN6839.JPG

162.53 kB    
DSCN6840.JPG
   DSCN6840.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mara73

PříspěvekZaslal: ne 07. října 2012 21:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli třeň po otlačení nezelenal nebo dužina na řezu v horní části třeně neměnila barvu, tak bych to viděl na březového.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 07. října 2012 21:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 07. října 2012 21:24 mara73 napsal:
Jestli třeň po otlačení nezelenal...

Právě že nic nezelenalo, ani jinak neměnilo barvu - to byla první věc, na kterou jsem se zaměřil. Takže možná opravdu nakonec ten "vyšisovanej" březák... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: út 09. října 2012 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 07. října 2012 21:33 Sley napsal:
ne 07. října 2012 21:24 mara73 napsal:
Jestli třeň po otlačení nezelenal...

Právě že nic nezelenalo, ani jinak neměnilo barvu - to byla první věc, na kterou jsem se zaměřil. Takže možná opravdu nakonec ten "vyšisovanej" březák... Very Happy

Stejný potvory rostou na jednom místě i u nás a taky jsem si s nimi nevěděl rady. Nakonec jsem to vyhodnotil jako vyšisovanou formu kozáka šedohnědého - Leccinum cyaneobasileucum.

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=5689

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru