Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: ne 07. října 2012 21:03 Předmět: Kozák
Zdravím Vás, kolegové,
a v první řadě se omlouvám za příšernou kvalitu fotek, ale v situaci, kdy se aktuálně přesouvám z letního bydlení na chatě do zimního bydlení ve městě, jsem nebyl schopen vyprodukovat nic lepšího Copak jsem to našel za kozáka v březovém hájku? Ve fotce košíku je to ten nahoře...
Původně mě napadlo, že je to "obyčejný" kozák březový, s kloboukem vyšisovaným od slunce, ale to se mi nezdá... poblíž jsem nalezl dvě malé plodnice stejné barvy, tak se radši zeptám... řez, chuť i vůně stejná, jako u k. březového...
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
Zaslal: ne 07. října 2012 21:33
ne 07. října 2012 21:24 mara73 napsal:
Jestli třeň po otlačení nezelenal...
Právě že nic nezelenalo, ani jinak neměnilo barvu - to byla první věc, na kterou jsem se zaměřil. Takže možná opravdu nakonec ten "vyšisovanej" březák...
Právě že nic nezelenalo, ani jinak neměnilo barvu - to byla první věc, na kterou jsem se zaměřil. Takže možná opravdu nakonec ten "vyšisovanej" březák...
Stejný potvory rostou na jednom místě i u nás a taky jsem si s nimi nevěděl rady. Nakonec jsem to vyhodnotil jako vyšisovanou formu kozáka šedohnědého - Leccinum cyaneobasileucum.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory