mám tady na porovnání dva trsy václavek z různých částí lesa (smrčiny, smíšené úseky, listnaté úseky (hlavně dub, bříza, osika)
první trs - fotka 1 a 2 - je podle mě jasná václavka smrková vyrůstala u pařezu jehličnanu...
druhý trs - fotka 3 a 4 - vyrůstala pod duby u asfaltové silnice, pár metrů dále (tak 5) byly smrky také....
ale měla oproti václavkám ze smrčin světlejší klobouk....
a proto se ptám, je to také smrková a nebo je to hlíznatá (pokud ano tak proč?) díky
101.67 kB
vaclavka1.jpg
52.04 kB
vaclavka2.jpg
86.86 kB
vaclavka3.jpg
71.45 kB
vaclavka4.jpg
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz
Podle mne je obojí václavka smrková. Starší plodnice někdy mívají tmavší okraj klobouku. Můžou růst i z kořenů poměrně vzdálených od původního stromu, stačí aby tyto kořeny byly dostatečně blízko povrchu půdy, což u smkru bývá, protože kořenuje poměrně mělce. Ale můžou tam být i staré zbytky kořenů po již neexistujícím stromu.
V. smrková spíš dává přednost mrtvému dřevu nebo dřevu již nějak narušenému. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory