Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 18. října 2012 10:21 Předmět: jak bezpečně rozlišit čirůvku fialovou od pavučinců? |
|
|
Pěkné dopoledne,
mohli byste mi prosím poradit, jak se dá bezpečně rozlišit čirůvka fialová od fialových pavučinců, resp. jestli jsou ještě nějaké další jednoznačné makrorozdíly kromě vůně a pavučinky? Totiž pokud ji najdu na podzim, tak kvůli zmrzlému nosu toho moc necítím, a taky jsem potkala nějaké (možná) čirůvky, které rostly ze zetlelého listí/dřeva a po donesení domů jsem si fakt nebyla jistá, jestli mají na noze zbytek rezavé pavučiny anebo vlákna z rozpadlého listí (= nejedla jsem je radši).
Vycházejíc ze zdejšího atlasu můžu jednoznačně odlišit pavučince se šupinatým nebo špičatým kloboukem, žlutou dužinou, anebo ty s výrazně viditelnou pavučinou. Co když je ale z nějakého důvodu kortina nevýrazná, anebo nacházím jen jednotlivé plodnice a nemůžu tedy porovnat vzhled (např. barvu lupenů) v různých stadiích?
Díky moc za rady. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 18. října 2012 19:59 |
|
|
Podle mě je dobrý rozlišovací znak například barva výtrusného prachu. Čirůvka fialová má světle růžový výtrusný prach a pavučince mají rezavý výtrusný prach. Nejlepší je ale mít je nakoukané |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
Založen: 25. 12. 2009 Příspěvky: 301 Bydliště: Žilina
|
Zaslal: čt 18. října 2012 20:09 |
|
|
Ja si myslím,že vôňa pôvabníc je dostatočne špecifická,aby ju bolo možné identifikovať i v chladných dňoch. Kúsok dužiny treba rozdrviť medzi prstami,prípadne nechať chvíľu zohriať v dlani,vtedy vôňu cítiť výraznejšie. Keďže tieto huby zvyknú rásť vo väčších skupinách (čarodejnom kruhu) zväčša nie je problém nájsť plodnice rôzneho veku. Pavučinku treba pozerať u tých menších,s polguľatým klobúčikom. Keby išlo o pavučinovec,ešte by kortinku mal mať. Staršie plodnice sú zasa vhodnejšie na iný typ kontroly - farbu výtrusného prachu. Jasné,že až doma a že na to netreba plodnice z celého kruhu. Môžeme na to vziať hoci aj plodnicu nevhodnú na konzum. Na overenie farby prachu stačí pár hodín. Inak pôvabnicu človek dostane do oka i do nosa pomerne rýchlo,potom už zvyčajne ide na istotu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: pá 19. října 2012 21:43 |
|
|
Děkuju, zkusím si je teda nakoukat (a načuchat). pěkný víkend přeju |
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
Založen: 08. 09. 2011 Příspěvky: 549 Bydliště: Budvicius
|
Zaslal: st 24. října 2012 19:53 |
|
|
Jak se rozliší čirůvka fialová od fialových pavučinců? Dobrá otázka a zcela na místě. Profíci se sice budou při jejím čtení chytat za hlavu a klepat si na čelo ... Ale nechme je, také nějak začínali. "Vysnoril som" v jedné knížce [Kluzák, Z. (1991: str. 89), Houbařův rok, Nakl. Jihočeských tiskáren, Č.Budějovice] následující odstavec.
"Čirůvku fialovou bychom mohli zaměnit nejspíše za některé fialové pavučince. Musíme si proto pamatovat, že pavučince mají v mládí lupeny zastřeny pavučinovitým závojem, který zanechává na třeni rezavé pásky, lupeny jsou většinou hnědorezavé a stejně je zbarvený výtrusný prach. Dužnina pavučinců je žlutavá nebo hnědavá a nijak lákavě nevoní."
Samozřejmě je to jen hrubý návod trochu vytržený ze souvislého povídání o čirůvce fialové. Je to stále dokola. Chodit na houby. Sbírat a sbírat a určovat a plést se a dělat vlastní zkušenosti. I za cenu, že se nám občas někdo bude šklebit.
Všimněte si jedné věci. Profesionální mykolog, kapacita oboru a velký praktik Zdeněk Kluzák (1926-2003) uznává, že čirůvku fialovou je možné zaměnit za fialové pavučince. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: st 24. října 2012 23:34 |
|
|
Josef Chalupský II: Děkuji za odpověď / radu. Já jsem si právě procházela různé fialové pavučince, co jsem našla v atlase nebo na webu, a kromě těch typických znaků (pavučinka, rezavé lupeny, případně šupinatý klobouk) mi ještě vyšlo, že pavučince buď mají jinou než fialovou dužinu, anebo pokud ji mají fialovou, tak jsou zřejmě jedlé. Nicméně pavučince neznám, akorát vím že jich je hodně druhů, takže určitě jsem neviděla popisy všech, které by jako záměny mohly přijít v úvahu.
Nicméně už začínám mít jistotu, že to co jsem považovala za čirůvky, byly opravdu ony, takže vyzkouším nějakou omáčku.
Jak se pomaličku učím nové druhy, tak to beru od těch barevnějších, bo jsem měla pocit, že jich je míň než třeba bílých lupenatých hub, takže je snadněji rozliším. I když někdy si nejsem úplně jistá i u houby, kterou znám - třeba jako děcko (na druhém konci republiky) jsem lištičky pomerančové vždycky potkávala jen malé, do tří cm průměr klobouku, sytě oranžové. A tady co žiju teď, rostou o hodně větší a bledší, takže mě nejdřív zmátly, ale taky to jsou ony (např. typické černé skvrnatění).
Houbolovu zdar! |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol