Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
třepenitka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: pá 26. října 2012 12:42
  Předmět: třepenitka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyhle houbičky jsem sledoval na dubovém pařezu cca měsíc. Připadá mi to jako nějaká třepenitka, ale nedokážu přesněji zařadit.
Dubový hájek, poměrně dost vlhké prostředí. Vůně houbová, max. velikost klobouků cca 5 cm.

120.1 kB    
IMG_4052.JPG
   IMG_4052.JPG

117.5 kB    
IMG_4053.JPG
   IMG_4053.JPG

118.01 kB    
IMG_4049.JPG
   IMG_4049.JPG

105.83 kB    
IMG_3770a.JPG
   IMG_3770a.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wenca

PříspěvekZaslal: pá 26. října 2012 13:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

vidím, že to má nažloutlé lupeny? Pokud ano, tak bych spíš hledal mezi šupinovkami

jen takový tip, když prohlížím Papouškův fotoatlas:

šupinovka hnědočervená (Pholiota lubrica) - roste na mrvém dřevu listnáčů i jehličnanů, lupeny v mládí krémové až nažloutlé, pokožka bez šupin, za vlhka silně slizká....

ale jak říkám, jen tip Wink

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 26. října 2012 19:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 26. října 2012 12:19 wenca napsal:
vidím, že to má nažloutlé lupeny? Pokud ano, tak bych spíš hledal mezi šupinovkami

Taky bych řekl, že šupinovka...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 13:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem si vzal rady k srdci a po vynucené přestávce se zas trochu potopil do hledání. A našel jsem tohle: http://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Pholiota&espece=pinicola
...jakoby to těm mým prašivkám z oka vypadlo... A když tak prolejzám další fotky, tak mi to k tomu docela sedí.
Chtělo by to ten mikroskop - bohužel, zatím nemám.
wenca

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 31. října 2012 12:50 emil54 napsal:
Tak jsem si vzal rady k srdci a po vynucené přestávce se zas trochu potopil do hledání. A našel jsem tohle: http://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Pholiota&espece=pinicola
...jakoby to těm mým prašivkám z oka vypadlo... A když tak prolejzám další fotky, tak mi to k tomu docela sedí.
Chtělo by to ten mikroskop - bohužel, zatím nemám.

tak šupinovka nahnědlá (Pholiota pinicola) byla první houba, která mě napadla - našel jsem jí před dvěma lety na borovém pařezu na mýtině a seděla podoba i velikost výtrusů.
Jenže zde, u toho tvého nálezu mě mate ten dubový pařez, mám za to, že P. pinicola roste na jehličnanech......

Můj nález zde: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=48143

emil54

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 14:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, to je fakt. Myslím, že je to skutečně dub. Nicméně smrky jsou blízko taky.

180.28 kB    
Tohle je stav z 28. září - jsou tam vidět klubající se plodničky
IMG_3772.JPG
   IMG_3772.JPG
emil54

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 17:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A co tedy Pholiota alnicola - šupinovka olšová? Ta by podle dostupných fotek odpovídala asi nejvíc. Česky se toho o ní on-line moc najít nedá, ale venku se mmj. píše, že roste na pařezech a padlých kmenech listnáčů, zejména olše, vrby a břízy, ale občas se dá najít i na borovici. Takže asi nebude až tolik vybíravá. Popis jinak sedí na sto procent.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru