Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pěstování smržů - nová výzva
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Karlík Garlík

PříspěvekZaslal: ne 21. března. 2010 18:23
  Předmět: Pěstování smržů - nová výzva
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Milí kamarádi, kamarádky a smržomaniaci,
první kačenky a smrže už nám jdou vstříc, a všichni se těšíme, že po hubených letech ten letošní bude tučný. Obracím se na Vás, co se potkáváme v lese i na houbařských serverech, s prosbou o pomoc a spolupráci, která jak věřím prospěje smržům i Vám. Možná si vzpomenete na mé příspěvky a experimenty se smrži na webu Šamanova pěstírna (www.smrze.cz, Karlík Garlík). Mimochodem, už brzy se tam zase můžeme setkat, protože příteli Šamanovi se tu pěknou stránku podařilo zbavit ošklivých virů a zase funguje. Se smrži a jejich zahradním pěstováním i s jejich výzkumem jsme mezitím dost pokročili a dokonce sklízeli na pokusném pozemku první úrodu (ten mládenec v zelené mikině na fotce, kterou přikládám, nejsem já, ale můj student a jmenovec Pavel). Vyrostlo nám tam sice jen 29 plodniček, zcela utrápených olomouckým suchem, ale zdá se, že už víme jak na to (a máme i záhon pod závlahou a ve stínu japonských topolů). Ukázalo se totiž, že při zahradní kultivaci smržů není vhodné k založení kultury použít běžnou sadbu, laboratorně namnoženou na obilí, ale přímo výtrusy z plodnic, a to jen z těch, které pocházejí z několika geneticky odlišných populací (i to už umíme kontrolovat pomocí DNA analyz). Abychom mohli pokusy dovést do konce, potřebovali bychom letos získat sporové otisky z většího počtu plodnic. Tady na olomoucku smrže přestaly - už třetí rok je tu na jaře hrozné sucho, které vydrží jen štěpkové smrže na zavlažovaných zahrádkách, ale žádné jiné druhy. Má prosba: budete-li ochotni mi avizovat větší sklizeň plodnic jakéhokoliv druhu smržů i kačenek ze svého okolí, jsem schopen si pro ně po dohodě kamkoliv přijet. A protože potřebuji z plodnic opravdu jen ty výtrusy, mohu je po vyprášení odborně usušit a suché nebo v prášku Vám poslat zpět (nebudete litovat, sušené smrže i kačenky jsou mnohem voňavější).
A když se to povede, najdete na Šamanově pěstírně podrobný popis jak si je sami vypěstovat, na vlastní zahradě i v květináči, slibuji! Váš Karlík Garlík.

98.26 kB    
Smrze na zahonu.jpg
   Smrze na zahonu.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 05. dubna 2010 20:10
  Předmět: Re: Pěstování smržů - nová výzva

ne 21. března. 2010 19:23 Karlík Garlík napsal:
Milí kamarádi, kamarádky a smržomaniaci,
první kačenky a smrže už nám jdou vstříc, a všichni se těšíme, že po hubených letech ten letošní bude tučný. Obracím se na Vás, co se potkáváme v lese i na houbařských serverech, s prosbou o pomoc a spolupráci, která jak věřím prospěje smržům i Vám. Možná si vzpomenete na mé příspěvky a experimenty se smrži na webu Šamanova pěstírna (www.smrze.cz, Karlík Garlík). Mimochodem, už brzy se tam zase můžeme setkat, protože příteli Šamanovi se tu pěknou stránku podařilo zbavit ošklivých virů a zase funguje. Se smrži a jejich zahradním pěstováním i s jejich výzkumem jsme mezitím dost pokročili a dokonce sklízeli na pokusném pozemku první úrodu (ten mládenec v zelené mikině na fotce, kterou přikládám, nejsem já, ale můj student a jmenovec Pavel). Vyrostlo nám tam sice jen 29 plodniček, zcela utrápených olomouckým suchem, ale zdá se, že už víme jak na to (a máme i záhon pod závlahou a ve stínu japonských topolů). Ukázalo se totiž, že při zahradní kultivaci smržů není vhodné k založení kultury použít běžnou sadbu, laboratorně namnoženou na obilí, ale přímo výtrusy z plodnic, a to jen z těch, které pocházejí z několika geneticky odlišných populací (i to už umíme kontrolovat pomocí DNA analyz). Abychom mohli pokusy dovést do konce, potřebovali bychom letos získat sporové otisky z většího počtu plodnic. Tady na olomoucku smrže přestaly - už třetí rok je tu na jaře hrozné sucho, které vydrží jen štěpkové smrže na zavlažovaných zahrádkách, ale žádné jiné druhy. Má prosba: budete-li ochotni mi avizovat větší sklizeň plodnic jakéhokoliv druhu smržů i kačenek ze svého okolí, jsem schopen si pro ně po dohodě kamkoliv přijet. A protože potřebuji z plodnic opravdu jen ty výtrusy, mohu je po vyprášení odborně usušit a suché nebo v prášku Vám poslat zpět (nebudete litovat, sušené smrže i kačenky jsou mnohem voňavější).
A když se to povede, najdete na Šamanově pěstírně podrobný popis jak si je sami vypěstovat, na vlastní zahradě i v květináči, slibuji! Váš Karlík Garlík.

hojky
mám otázku jak zistím či je smrž dostatočne zralí/velkosť atd./ aby z neho boli výtrusy??momentálne mám na drezu kačenky které už venku mírne proschýnali a vydet na nich žluté výtrusy.dají se také použít?
berete taky výtrusy ze Slovenska či jenom z čech?
Karlík Garlík

PříspěvekZaslal: po 05. dubna 2010 23:06

hojky
mám otázku jak zistím či je smrž dostatočne zralí/velkosť atd./ aby z neho boli výtrusy??momentálne mám na drezu kačenky které už venku mírne proschýnali a vydet na nich žluté výtrusy.dají se také použít?
berete taky výtrusy ze Slovenska či jenom z čech?[/quote]

O pořizování otisků a sklizni výtrusů smržů jsem podrobnosti popsal na Šamanově pěstírně (http://www.smrze.cz/sssk_rok_pote.htm). Dozrálé plodnice mají "vysokou nohu", zvláště to platí o kačenkách. Přesně to odhadnout je nicméně obtížné, někdy plodnice příliš zaschnou a to nepráší také. Nezbývá, než to zkusit a brát plodnice spíš až koncem smržové sezony (koncem dubna). Budu moc rád, když získám i otisky smržů ze Slovenska. Vloni mne moc potěšila svojí zásilkou Sibyla z portálu Nahuby smrži z okolí Bratislavy, velmi rád bych získal další slovenské spolupracovníky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 06. dubna 2010 19:25

út 06. dubna 2010 0:06 Karlík Garlík napsal:
hojky
berete taky výtrusy ze Slovenska či jenom z čech?

O pořizování otisků a sklizni výtrusů smržů jsem podrobnosti popsal na Šamanově pěstírně (http://www.smrze.cz/sssk_rok_pote.htm). Dozrálé plodnice mají "vysokou nohu", zvláště to platí o kačenkách. Přesně to odhadnout je nicméně obtížné, někdy plodnice příliš zaschnou a to nepráší také. Nezbývá, než to zkusit a brát plodnice spíš až koncem smržové sezony (koncem dubna). Budu moc rád, když získám i otisky smržů ze Slovenska. Vloni mne moc potěšila svojí zásilkou Sibyla z portálu Nahuby smrži z okolí Bratislavy, velmi rád bych získal další slovenské spolupracovníky.[/quote]

ok získal som 3 otlačky z Verpa Bohemica na alobal a dalšie ešte skúsim o tejden a ak sa zadarí nájsť aj iné smrže tak aj z tých.Potom by som vám to zaslal naraz
jiris276@seznam.cz
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 14. května 2013 14:08
  Předmět: Jak správně sušit smrže ?

Na mojí zahradě v mulčovací kůře v prvním týdnu v květnu jsem nasbíral igelitku smržů.Teď se objevila druhá vlna,trochu slabší,ale je jich taky dost.

Prosím o dvě rady:1/Jak správně smrže sušit ?
2/Někde jsem se dočetl,že starší plodnice obsahují jedovaté látky.Jestli je to pravda,jak poznám ,kdyuž smrže z tohoto důvodu nesbírat?
Děkuji
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. května 2013 17:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je jednoduché - stačí sbírat průběžně ty, které dorostly určitých rozměrů a nemůže se stát, že některé plodnice přestárnou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru