Zaslal: ne 13. ledna 2013 21:07 Předmět: Malá oranžová
Tuto drobnou houbičku jsem našel na konci své předsilvestrovské procházky v okolí Zašové skoro na západním okraji listnatého lesa (vrby, olše, javory, lípy, sem tam bříza a bezové křoví ...), který roste na břehu řeky Bečvy v nadmořské výšce cca 300m. Je tam rovina. Rostla na trouchnivějícím pařezu snad javoru. (Možná to je i zapomenutý špalek.) Přidal jsem sirku pro porovnání velikosti. Nahoře jsem pak objevil i několik nepravidelně kulovitých útvarů o průměru asi 2 - 3 mm a v dutině odchlíplé kůry i pár plodnic asi dvojnásobné velikosti a vše stejně zbarvené jako původní nález. Z toho usuzuji, že se jedná o stejný druh. Dle Velkého atlasu hub soudím, že by to mohl být šindelovník severský. Ještě jsem koukal i na plstnateček severský, ale ten má růst převážně na jehličnanech. Nemám "nakoukán" ani jeden z nich, takže nevím. Podložím (půda) budou nespíš naplaveniny z Beskyd.
(Je možné, že první dva snímky mají být správně otočeny o 90° doleva, ale nejsem si tím úplně jist. A od té doby jsem se tam už nedostal. Nyní to vše bude schované pod sněhem. -A zase padá...)
Jen tak na okraj: podle druhého jména u obou (severský), bych spíše čekal, že by se měly vyskytovat v drsnějších podmínkách vyšších nadmořských výšek.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory