Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Malá oranžová
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 13. ledna 2013 21:07
  Předmět: Malá oranžová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto drobnou houbičku jsem našel na konci své předsilvestrovské procházky v okolí Zašové skoro na západním okraji listnatého lesa (vrby, olše, javory, lípy, sem tam bříza a bezové křoví ...), který roste na břehu řeky Bečvy v nadmořské výšce cca 300m. Je tam rovina. Rostla na trouchnivějícím pařezu snad javoru. (Možná to je i zapomenutý špalek.) Přidal jsem sirku pro porovnání velikosti. Nahoře jsem pak objevil i několik nepravidelně kulovitých útvarů o průměru asi 2 - 3 mm a v dutině odchlíplé kůry i pár plodnic asi dvojnásobné velikosti a vše stejně zbarvené jako původní nález. Z toho usuzuji, že se jedná o stejný druh. Dle Velkého atlasu hub soudím, že by to mohl být šindelovník severský. Ještě jsem koukal i na plstnateček severský, ale ten má růst převážně na jehličnanech. Nemám "nakoukán" ani jeden z nich, takže nevím. Podložím (půda) budou nespíš naplaveniny z Beskyd.
(Je možné, že první dva snímky mají být správně otočeny o 90° doleva, ale nejsem si tím úplně jist. A od té doby jsem se tam už nedostal. Nyní to vše bude schované pod sněhem. -A zase padá...)
Jen tak na okraj: podle druhého jména u obou (severský), bych spíše čekal, že by se měly vyskytovat v drsnějších podmínkách vyšších nadmořských výšek.

151.86 kB    
DSC01847L.jpg
   DSC01847L.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 13. ledna 2013 22:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

co třeba pevník chlupatý?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru