Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cucurbitaria elongata - Kloubnatka akátová
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 24. února 2013 19:38
  Předmět: Cucurbitaria elongata - Kloubnatka akátová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tu máme dalšího zástupce z řady kukurbitárií. Celkovým vzhledem je docela podobná ostatním. Ještě než uvedu detailní popis na základě nalezených plodnic, podotknu, že jde o popis nepohlavního stadia Camarosporium robiniae. Dle literatury je však pohlavní stadium makroskopicky stejné, odlišitelné jen mikroskopicky

PLODNICE: Pyknidy jsou tmavě černohnědé až černé, velké 0,2 - 0,7 mm. Jsou kulovitého až nepravidelně kulovitého tvaru, při bočním pohledu často shora stlačené. Při pohledu shora jsou mnohé i nepravidelně zkroucené. Povrch je drobně bradavčitý. Plodnice prorážejí kůru, sedí na tmavém subikulu a jsou buď samostatná (to však spíš výjimečně) nebo shluklá do nepravidelných skupin, které jsou často podlouhlého tvaru - odsud pravděpodobně pochází latinský druhový název elongata. Na řezu pyknidou je pod povrchovou tmavě šedou, tmavě hnědou až černou vrstvou vlastní obsah pyknidy, který je špinavě bílý, šedý až šedožlutý.

EKOLOGIE: Na tenší usychajících větvičkách akátu (Robinia pseudoaccacia). Lokalita se nachází na okraji borového lesa na písčitém podloží. Dříve zde byly staré akáty, které byly vykáceny, všechny akáty na lokalitě jsou nyní až na výjimky mladé (cca 5 - 7 let), víceméně keřovitého vzrůstu, pravděpodobně z kořenových výmladků. Plodnice nalezeny pouze na jediném "keříku".

(Pozn.: V literatuře se jako hostitelé uvádějí vzácněji i hlošina (Eleagnus sp.), javor (Acer negundo) ad.)

PYKNOSPORY: Protáhle eliptické, některé mírně alantoidní, docela velké. Barva okrová až tmavě hnědá, nedospělé spory jsou bezbarvé. Spory jsou příčně přehrádkované, počet přehrádek je 3 až 5, výjimečně až 6, přičemž nejvíc spor má 5 příčných přehrádek, u nedospělých spor přehrádky nejsou nebo jsou často v menším počtu. Podélné přepážky buď nejsou přítomny nebo jsou náhodně rozložené, jejich počet kolísá od jedné po sedm. Velikost pyknospor: 18,5-21,0(-21,5) x 6,5-8,0 μm, Q = 2,4 - 3,2 [~20,5 ~7,4 ~2,8] (50 výtrusů).

(Pozn.: Podle literatury jsou spory pohlavního stadia větší s četnějšími přehrádkami.)

A tady ještě popis k obrázkům níže (omluvte trochu horší kvalitu, ale fotím tak, že přiložím foťák k okuláru a moc dobré snímky z tama nelezou)
A: celkový pohled (úsečka cca 1 mm)
B: celkový pohled na menší plodnice (úsečka cca 1 mm)
C: boční řez (úsečka cca 0,5 mm)
D: horní řez (úsečka cca 0,5 mm)
E: pyknospory (úsečka cca 20 μm)
F: detailnější pohled na pyknospory (úsečka cca 40 μm)

Nakonec dodám něco "osobního". Tuhle houbu jsem docela dlouho cíleně hledal až teď to bylo konečně korunováno úspěchem. Při nálezu jsem si byl identifikací jistý a tak když jsem pak kouknul do mikroskopu a uviděl ty "spory", tak by se ve mě pomalu krve nedořezal - byly na první pohled menší a měly míň přehrádek než měly mít. Tož jsem to proměřil, zapsal a šel dělat druhý preparát. Výsledek stejný. Až pak jsem si uvědomil, že tato kukurbitárie tvoří i nepohlavní stadium. Po kouknutí do literatury se ukázalo, že to na něj přesně sedí. Vůbec mě nenapadlo, že může být tak makroskopicky podobné teleomorfě a že i výtrusy jsou plus minus docela podobné

181.55 kB    
20.2.2013, Veselsko
130220_01_Cucurbitaria elongata_zz.jpg
   130220_01_Cucurbitaria elongata_zz.jpg

144.98 kB    
cucurbitaria.jpg
   cucurbitaria.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 24. února 2013 21:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skvělá práce!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru