Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Není česká ale irská ale i tak bych poprosila o pomoc s identifikací
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ŠárkaS

PříspěvekZaslal: pá 01. března. 2013 18:33
  Předmět: Není česká ale irská ale i tak bych poprosila o pomoc s identifikací
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hledám jakoukoli radu ohledně této houbičky. Není to český nález, její nalezište je z blízkosti hranic severního Irska byla nalezená ve stejné lokalitě jako Sarcoscypha coccinea čímž předpokládám že má podobně požadavky na půdu atd. Kmen, větev na kterém roste je bříza. Prostředí smíšený lesík s vysokou vlhkostí ale ne mořina. Datum nálezu je 24.02.2013, prostředí v Irsku je teplejší například Primule už kvetou. Takže by se dalo říct je to srovnatelné s koncem března v Čechách. Houba je bohužel částečně porytá námrazou. Její vzhled bych popsala jako vlásečnicový, jednotlivé vlasy měly tlouštku tak 0,2 mm, možná i méně a délku 2cm. Barva na fotce odpovídá realitě. Předem děkuji všem co mi dají nějaké to info, Šárka

115.37 kB    
tak jestě zkusim přidat tuhle fotku, ta snad trochu bude zřetelnější.
houba3.jpg
   houba3.jpg

139.69 kB    
detail, to co se na ní leskne je ranní jinovatka
houba.jpg
   houba.jpg

142.2 kB    
celkový pohled
houba2.jpg
   houba2.jpg

Naposledy upravil ŠárkaS dne pá 01. března. 2013 18:50, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 01. března. 2013 18:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já na tý fotce vidím jenom námrazu, žádnou houbu ne.
ŠárkaS

PříspěvekZaslal: so 02. března. 2013 10:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dik Cool , ted mi mrzí, že jsem si nelízla Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ŠárkaS

PříspěvekZaslal: so 02. března. 2013 12:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak z toho co jsem se dočetla se nejedná o čistě meteorologický jev. Způsob vzniku sice stále není 100% vysvětlen, co je ale zajímavé je tato studie http://www.wagnerger.ch/daten/haareis.pdf , která ukazuje na to, že houba se na vzniku tohoto fyzikálního jevu rozhodujícím způsobem podílí. K tomu aby "hair ice" vzniknul musí být splněny jak fyzíkální podmínky tak i "houbové" podmínky (cituji: dřevo musí být napadeno houbou a mycelium musí být v aktivním stavu).

Tak to sice není houba, ale je to něco co jen houba může udělat Shocked Very Happy
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 02. března. 2013 16:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To sem nevěděl, zajímavý. Surprised
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru