Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
krakalek
|
Zaslal: ne 10. března. 2013 23:17 Předmět: outkovka nebo pevnik? |
 |
|
zdravim,
dneska pri prochazce jsem na tyto houbicky narazil na nekolika mistech... hymenofor byl na vsech obdobny, t.j. bily, s okem viditelnymi malymi pory (viz obrazek prvni, ac nevim, jestli to z te fotky je dobre videt)
Je to pevnik plstnaty nebo nejaka outkovka (pripadne jaka)? Dotaz c.2 jsou na vsech obrazcich vlastne stejne druhy?
Dekuji predem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mara73
|
Zaslal: ne 10. března. 2013 23:42 |
 |
|
I když fotka 01 vypadá přesně jako pevník plstnatý, který jsem našel minulou zimu, tak to pevník nebude. A jednodušše se to pozná tak, že při poranění na hymenoforu by měl žloutnout.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: ne 10. března. 2013 23:43 |
 |
|
já teda poznám outkovky od pevníků hlavně podle toho, že outkovky mají zespodu póry a pevníky ne
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mara73
|
Zaslal: ne 10. března. 2013 23:51 |
 |
|
No jasně, to jsem tam zapomněl zmínit Zaměřil jsem se jen na rozpoznání pevníků. Takže outkovka jaká ? Já jsem pro pestrou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: po 11. března. 2013 0:37 |
 |
|
diky moc, vizualne ve srovnani s fotkami tady na foru mi to prislo spis jako ten pevnik , rozlisovaci znak je tedy, ze pevniky nemaji viditelne pory? Budu si to pamatovat, diky A jsou vsechny houby na fotografiich tedy outkovka pestra? Za tu jsem to povazoval v lese, az doma jsem zjistil, ze existuje take nejaky pevnik
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 13. března. 2013 18:43 |
 |
|
Outkovka pestrá. Pevníky (plstnatý, chlupatý) mají zespodu tzv. rouško (právě vyčteno z atlasu) žlutooranžové, okrové až cihlově hnědé či světle až středně hnědé barvy. Dá se říci, že p. plstnatý je "zespodu" barevný, kdežto o. pestrá bílá. A ještě tuším, že p. plstnatý má plodnice oproti o. pestré o dosti tenčí.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: st 13. března. 2013 20:19 |
 |
|
dekuji Vse tedy outkovky pestre? Zadna o.pasovana treba? Jsou dost podobne, jak na ne koukam
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 14. března. 2013 0:00 |
 |
|
st 13. března. 2013 19:19 krakalek napsal: |
dekuji Vse tedy outkovky pestre? Zadna o.pasovana treba? Jsou dost podobne, jak na ne koukam |
Krakalku, já mám celkem "nakoukány" pevníky (o kterých se zmiňuji) + outkovku pestrou, chlupatou a hrbatou. Z toho jsem vycházel. Outkovku pásovanou bohužel ... neznám. Možná jsem jí i potkal, ale, jak se říká, nemám ji "nakoukanou".
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: čt 14. března. 2013 21:50 |
 |
|
st 13. března. 2013 23:00 Jiří Novák napsal: |
st 13. března. 2013 19:19 krakalek napsal: |
dekuji Vse tedy outkovky pestre? Zadna o.pasovana treba? Jsou dost podobne, jak na ne koukam |
Krakalku, já mám celkem "nakoukány" pevníky (o kterých se zmiňuji) + outkovku pestrou, chlupatou a hrbatou. Z toho jsem vycházel. Outkovku pásovanou bohužel ... neznám. Možná jsem jí i potkal, ale, jak se říká, nemám ji "nakoukanou". |
jasne, rozumim, ja nemam nakoukanou ani pestrou ani pasovanou Rozlisuji se od sebe, dle toho co jsem cetl, tim, ze ma o.pasovana masitejsi plodnice a je tlustsi v miste prirustani ke drevu, na klobouku by pak mela mit jen zlute, hnede atd. pruhy, nikoliv treba modre. Ani jeden z tech rozdilu mi bohuzel treba u houby na prvni fotce moc nepomohl
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|