Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
outkovka nebo pevnik?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
krakalek

PříspěvekZaslal: ne 10. března. 2013 23:17
  Předmět: outkovka nebo pevnik?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

zdravim,
dneska pri prochazce jsem na tyto houbicky narazil na nekolika mistech... hymenofor byl na vsech obdobny, t.j. bily, s okem viditelnymi malymi pory (viz obrazek prvni, ac nevim, jestli to z te fotky je dobre videt)

Je to pevnik plstnaty nebo nejaka outkovka (pripadne jaka)? Dotaz c.2 jsou na vsech obrazcich vlastne stejne druhy?

Dekuji predem

184.59 kB    
10.3., Plzeň
03.jpg
   03.jpg

199.06 kB    
10.3., Plzeň
02.jpg
   02.jpg

191.03 kB    
10.3., Plzeň
01.jpg
   01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mara73

PříspěvekZaslal: ne 10. března. 2013 23:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

I když fotka 01 vypadá přesně jako pevník plstnatý, který jsem našel minulou zimu, tak to pevník nebude. A jednodušše se to pozná tak, že při poranění na hymenoforu by měl žloutnout.
wenca

PříspěvekZaslal: ne 10. března. 2013 23:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já teda poznám outkovky od pevníků hlavně podle toho, že outkovky mají zespodu póry a pevníky ne Smile
mara73

PříspěvekZaslal: ne 10. března. 2013 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jasně, to jsem tam zapomněl zmínit Smile Zaměřil jsem se jen na rozpoznání pevníků. Takže outkovka jaká ? Já jsem pro pestrou.
krakalek

PříspěvekZaslal: po 11. března. 2013 0:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

diky moc, vizualne ve srovnani s fotkami tady na foru mi to prislo spis jako ten pevnik Embarassed, rozlisovaci znak je tedy, ze pevniky nemaji viditelne pory? Budu si to pamatovat, diky Smile A jsou vsechny houby na fotografiich tedy outkovka pestra? Za tu jsem to povazoval v lese, az doma jsem zjistil, ze existuje take nejaky pevnik Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 13. března. 2013 18:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Outkovka pestrá. Pevníky (plstnatý, chlupatý) mají zespodu tzv. rouško (právě vyčteno z atlasu) žlutooranžové, okrové až cihlově hnědé či světle až středně hnědé barvy. Dá se říci, že p. plstnatý je "zespodu" barevný, kdežto o. pestrá bílá. A ještě tuším, že p. plstnatý má plodnice oproti o. pestré o dosti tenčí.
krakalek

PříspěvekZaslal: st 13. března. 2013 20:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dekuji Wink Vse tedy outkovky pestre? Zadna o.pasovana treba? Jsou dost podobne, jak na ne koukam
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 14. března. 2013 0:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 13. března. 2013 19:19 krakalek napsal:
dekuji Wink Vse tedy outkovky pestre? Zadna o.pasovana treba? Jsou dost podobne, jak na ne koukam

Krakalku, já mám celkem "nakoukány" pevníky (o kterých se zmiňuji) + outkovku pestrou, chlupatou a hrbatou. Z toho jsem vycházel. Outkovku pásovanou bohužel ... neznám. Možná jsem jí i potkal, ale, jak se říká, nemám ji "nakoukanou".

krakalek

PříspěvekZaslal: čt 14. března. 2013 21:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 13. března. 2013 23:00 Jiří Novák napsal:
st 13. března. 2013 19:19 krakalek napsal:

Krakalku, já mám celkem "nakoukány" pevníky (o kterých se zmiňuji) + outkovku pestrou, chlupatou a hrbatou. Z toho jsem vycházel. Outkovku pásovanou bohužel ... neznám. Možná jsem jí i potkal, ale, jak se říká, nemám ji "nakoukanou".

jasne, rozumim, ja nemam nakoukanou ani pestrou ani pasovanou Laughing Rozlisuji se od sebe, dle toho co jsem cetl, tim, ze ma o.pasovana masitejsi plodnice a je tlustsi v miste prirustani ke drevu, na klobouku by pak mela mit jen zlute, hnede atd. pruhy, nikoliv treba modre. Ani jeden z tech rozdilu mi bohuzel treba u houby na prvni fotce moc nepomohl Sad
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru