Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 05. ledna 2012 23:29 Předmět: Entoloma lampropus ? - Závojenka naběhlá ? |
 |
|
Nalezeno 21.9.2010 k.ú. Nalžovické podhájí, střední Povltaví.
Nalezeno na ploše cca 20 x 20 metrů kde plodnice vyrůstaly na okrasné vlhké udržované zahradě s okrasnými stromy a keři (borovice, javor, zerav, cypřiš apod.) uprostřed lesa v sekané trávě prorostlé mechem.Severovýchodně orientovaný mírnější svah zakončený vodním tokem (Slapskou přehradou) 270-280 m.n.m.
Geologické podloží tvoří metabazalty a bazaltické metaandezity až bazaltické metatrachyandezity, v okolí se také vyskytuje trondhjemit (granit).
Lokalita leží v ochranném pásmu NPR Drbákov - Albertovy Skály, spadající do správy CHKO Blaník.
Na lokalitě bylo nalezeno více druhů z rodu Závojenka, Voskovka a našli se i Kyjankovité druhy ( Clavaria fumosa, C. fragilis, Clavulinopsis laeticolor, C. luteoalba) a další houby.
V období září, říjen 2010 nalezeno cca 15 plodnic. Ve stejném období roku 2011 byl počet opět okolo 15 plodnic.
Největší plodnice dosahovaly na výšku cca 7 cm a klobouk v průměru cca 4 cm. Klobouk nejprve vyklenutý, později plochý s mělce prohloubeným středem. Povrch klobouku s tmavými jemnými až výraznými šupinkami, nejprve až téměř k okraji, později pouze ve středu klobouku. Barva klobouku černohnědá, později světlá až do okrově hnědá, téměř bez modrého nádechu. Lupeny světlé, později růžové. Třeň černohnědý s modrým nádechem, později tmavě hnědý. Bez vůně.
Plodnice na fotografiích nemají takový nádech do modra, který byl nejvíce znatelný v horní části třeně, jako některé mladší nefotografované nalezené plodnice.
Co jsem prohlížel všelijaké fotografie Závojenek, především Trávniček (Leptonia), tak makroskopicky se mi nejvíce podobají na Závojenku naběhlou (Entoloma lampropus) nebo na závojenku vyleštěnou (Entoloma poliopus). Kolega měl nápad na závojenku ocelovou (Entoloma chalybaeum), ale ta mi přijde, že bývá zbarvena ve více tmavých odstínech.
Exsikát mám.
Díky moc, za veškerou pomoc, už si s nima lámu hlavu dost dlouho...
|
141.04 kB |
 |
|
 |
|
99 - Závojenka 1a.JPG |
|
129.02 kB |
 |
|
 |
|
99 - Závojenka 1b.JPG |
|
160.85 kB |
 |
foceno na nepůvodní lokalitě |
|
 |
|
99 - Závojenka 2.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: so 06. dubna 2013 22:42 |
 |
|
No, skoro mi to přijde jako dva druhy, přičemž druhé fotky bych zařadila někam k Entoloma chalybaeum.
U té první - ta Entoloma lamprosus je udávána spíše z lesů, než z trávníků. Nemohla by to být třeba E. lividocyanulum?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

|
Zaslal: ne 07. dubna 2013 1:14 |
 |
|
Díky Teri za názor
O té Entoloma lividocyanulum nemám prakticky žádné informace, snad jen pouze fotografie z internetu (stridvall), ale je zajímavý, že tento druh napadl i Martina Kříže .
I když ty fotky z první a druhý série jsou vzhledově odlišný, tak spíš bych řekl, že se jedná o jeden druh (ale stopro to samozřejmě není). Ty fotografie z roku 2010 jsou pořízené ještě tehdy mobilem za oblačného počasí a ten házel vždycky barvy fotek spíš do žluta, což je na fotkách celkem znát, zatímco ty fotky z roku 2012 jsou již zrcadlovkou za jasného počasí, takže tam je to zase spíš trochu ulítlé do modra (Na úpravy barev v programech jsem nikdy neměl cit, takže se snažim v terénu dosáhnout aspoň trochu věrohodnosti) . Plodnice na fotkách z roku 2010 jsou už také starší a ty plodnice dost možná utrpěly jak sluníčko, tak deště, narozdíl od plodnic z roku 2012, který jsou spíše mladší a v nejlepší kondici.
Exikát jsem bral i z nálezu 2012, tak můžu mikroskopicky porovnat oba vzorky, ale na druhový určování nemam bohužel zatím žádnou literaturu. A taky nevím, kdy se k tomu dostanu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 07. dubna 2013 10:03 |
 |
|
Já jsem měla oba zmiňované druhy v ruce a fakt bych přemýšlela spíš tak, že na fotkách jsou dva druhy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|