Zaslal: so 13. dubna 2013 21:26 Předmět: Jarní neznámá
V celém lesíku ani houba, jen ve vlhkém stínu za kmenem topolu ve směsi topolového listí a smrkového jehličí rostly asi 5 centimetrů od sebe dvě houbičky. Z dálky jsem si myslel, že světlejší je čerstvá a tmavá je zaschlá, ale ve skutečnosti byly čerstvé obě, takže je možné, že to ani není totéž.
První měla čistě bílý a úplně hladký klobouk o šíři asi 2-2,5 cm, byla cítit velmi slabě houbově, možná k tomu lehce zemitě, ale opravdu jen minimálně.
Druhá s nahnědlým kloboukem byla cítit jinak, ne moc intenzivně, ale bylo v tom cosi ředkvového a ještě něco méně výrazného, ale těžko popsatelného - přirovnal bych to k takovému alkalickému smradu, jako třeba u vyteklých baterií Třeň se na slunci výrazně hedvábně lesknul.
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: so 13. dubna 2013 22:00
Ta plodnice vlevo je pravděpodobně penízovka smrková - Strobilurus esculentus v případě, že tam byly pouze smrky a nebyly tam borovice. To by pak mohla být ještě Penízovka provázková - Strobilurus stephanocystis, nebo Penízovka nahořklá - Strobilurus tenacellus
Ta plodnice vpravo bude pravděpodobně helmovka šiškomilná - Mycena strobilicola. Pach této houby který popisuješ se uvádí jako nitrózní, nebo taky pach po kyselině dusičné. Podle mě je dobře zapamatovatelný.
taky bych řekl, že vlevo je penízovka smrková a vpravo helmovka šiškomilná _________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory