Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hnědák?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 25. května 2013 14:21
  Předmět: Hnědák?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byť jsem si jej určil jako hnědák Schweinitzův, nejsem si tím moc jist. Potkávám je poměrně běžně, ale v takovémto tvaru (konzolovitá plodnice nebo jak se tomu říká) ještě ne. Zatím vždy buď na vrcholu pařezu či "zdánlivě" na zemi a to v podobě placky až hodně rozevřeného kornoutu, někdy i náznakem třeně. Shora je plodnice zelenoolivová a navíc mi to připadá, jako by obrévila, tedy znovu rašila, což mi na hnědáka moc nesedí. U Zašové na Valašsku ve smíšeném lese na skoroserozpadajícím pařezu, který se mi ze všeho nejvíc zdál po smrku. Nadmořská výška nějakých 389 metrů.

99.78 kB    
DSCN1362L.jpg
   DSCN1362L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: so 25. května 2013 18:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Připadá mi to spíš jako nějaký ohňovec - Phellinus. Hnědák určitě ne...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joeking

PříspěvekZaslal: ne 26. května 2013 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Phellinus torulosus
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 27. května 2013 9:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nebude to náhodou anýzovník vonný? Sice bych byl rád našel na Valachách o. hrbolatý, ale neladí mi zde velikost pórů: Hrbolatý by měl mít drobné a sotva postřehnutelné, což zde zrovna 2x nesedí, navíc roste na listnáčích, hlavně dubech a toto je s největší pravděpodobností pařez po smrku (ale není to 100%ní určení ?). Což by svědčilo právě pro anýzovník. Nečuchal jsem. Takže v tomto směru nemůžu sloužit. Ale jestli se tam v dohledné době dostanu, tak si určitě čuchnu abych to ujasnil.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru