Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
? Penízovka ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 10:48
  Předmět: ? Penízovka ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V místě výskytu penízovky dubové se vyskytuje i tato. Vždy samostatně, tak 2 - 3 metry vedle v nepravidelných pásech až půlkruzích o průměru až 2 metry. Nezaznamenal jsem, že by se plodnice těchto míchaly mezi p. dubové a naopak: Dosti podobná p. dubové, ale klobouk se mi zdál o cosi maličko masitější, spíš jednobarevný a i trochu světlejší - takové méně živé zbarvení. Třeň vypadá bílý či v horní části světlounce okrový a zhruba od 1/3 až 1/2 směrem k bázi hustě chlupatý. Mám za to, že chloupky se směrem k bázi zvětšují a jsou hrubší. Možná jsou i na horní třetině třeně, ale zřejmě malé a sotva postřehnutelné. Roste nejvíce v trskách o 4 -7 (8) plodnicích, méně jednotlivě. Místa výskytu těchto se mi zdály více k jehličnanům - smrk, borovice, je zde smíšený les. (Řekl bych , že p. dubová bude tíhnout k listnáčům - i zdejší výskyt v místech s převahou lip s bukem a olší by tomu napovídal.) Valašsko, Zašová, asi 389 m.n.m.
Nalezeno včera. Nesbíral jsem ji. (P. dubovou ano.)

97.77 kB    
DSCN1555L.jpg
   DSCN1555L.jpg

99.45 kB    
Jedna co roste jednotlivě.
DSCN1556L.jpg
   DSCN1556L.jpg

98.63 kB    
Dolní sn. zachycuje část "čarodějného půlkruhu".
DSCN1557L.jpg
   DSCN1557L.jpg

Hercuus

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 12:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že by se to mohla být penízovka věštecká - Gymnopus hariolorum
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mě napadla, ale nechtěl jsem to tam psát, abych dopředu neovlivňoval. Pak ještě p. splývavá, ale ta by měla růst teoreticky až od července a zřejmě i v daleko větších trsech. Takže zůstávám u té věštecké.
Teri

PříspěvekZaslal: út 28. května 2013 20:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A smrděla?? To je u té věštecké dost jasný znak Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 20:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teri, obvykle nemám ve zvyku houby očuchávat. Ještě tak žampióny, protože tu hodně rostou zápašníky. Až se tam zase dostanu, musím k nim čuchnout. I když s mou trochu chronickou rýmou to nemusí vyjít.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru