Zaslal: út 28. května 2013 10:48 Předmět: ? Penízovka ?
V místě výskytu penízovky dubové se vyskytuje i tato. Vždy samostatně, tak 2 - 3 metry vedle v nepravidelných pásech až půlkruzích o průměru až 2 metry. Nezaznamenal jsem, že by se plodnice těchto míchaly mezi p. dubové a naopak: Dosti podobná p. dubové, ale klobouk se mi zdál o cosi maličko masitější, spíš jednobarevný a i trochu světlejší - takové méně živé zbarvení. Třeň vypadá bílý či v horní části světlounce okrový a zhruba od 1/3 až 1/2 směrem k bázi hustě chlupatý. Mám za to, že chloupky se směrem k bázi zvětšují a jsou hrubší. Možná jsou i na horní třetině třeně, ale zřejmě malé a sotva postřehnutelné. Roste nejvíce v trskách o 4 -7 (8) plodnicích, méně jednotlivě. Místa výskytu těchto se mi zdály více k jehličnanům - smrk, borovice, je zde smíšený les. (Řekl bych , že p. dubová bude tíhnout k listnáčům - i zdejší výskyt v místech s převahou lip s bukem a olší by tomu napovídal.) Valašsko, Zašová, asi 389 m.n.m.
Nalezeno včera. Nesbíral jsem ji. (P. dubovou ano.)
Taky mě napadla, ale nechtěl jsem to tam psát, abych dopředu neovlivňoval. Pak ještě p. splývavá, ale ta by měla růst teoreticky až od července a zřejmě i v daleko větších trsech. Takže zůstávám u té věštecké. _________________ JGLN
Teri, obvykle nemám ve zvyku houby očuchávat. Ještě tak žampióny, protože tu hodně rostou zápašníky. Až se tam zase dostanu, musím k nim čuchnout. I když s mou trochu chronickou rýmou to nemusí vyjít. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory