Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
chřapáč jamkatý?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 8:40
  Předmět: chřapáč jamkatý?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to chřapáč jamkatý anebo brázditý? Nevím na základě čeho je někdo rozeznává a někdo ne - liší se jen makroznaky?

Litovelské Pomoraví (okolí Červenky), jediná plodnice rostla z hlíny na okraji lesní cesty pod habrovým houštím. Okolo cesty dubohabřina, cca 5 metrů byl i starý modřín. Nedaleko mýtiny (školky?), celkem světlé místo.

122.57 kB    
29.5.2013, Litovel. Pomoraví
IMG_6598_r.JPG
   IMG_6598_r.JPG
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 10:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Někdo je nerozlišuje, někdo ano. Ch. brázditý bývá uváděn i jako synonymum pro chřapáče jamkatého. I tady jsou myslím oba sjednoceni pod ch. jamkatého. Já jim, / netvrdím, že správně/, říkám chřapáč jamkatý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 14:36
  Předmět: Re: chřapáč jamkatý?

A co Helvella queletii. Helvella lacunosa má mít šedý až šedočerný třeň. Takto se otáčející klobouk jsem už viděl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 14:54
  Předmět: Re: chřapáč jamkatý?

čt 30. května 2013 14:36 Radek Doležal napsal:
A co Helvella queletii. Helvella lacunosa má mít šedý až šedočerný třeň. Takto se otáčející klobouk jsem už viděl.

Ten jsem vyloučila, protože jsem z popisu i fotek pochopila, že klobouk H. queletii má být spíš jako u kališníku / ohnivce, tedy nikdy sedlový. A tady se v DAtlasu zmiňovaly různé barevné odchylky u H. lacunosa. Ale keďže během tohoto týdne jsem kališník (asi obecný) ii chřapáč viděla prvně v životě, tak samozřejmě to může být i něco jiného. Nemám je nakoukané.
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 15:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě k tomu Quéletovu: já jsem se řídila kromě klobouku ještě tou "jamkovitou" nohou. Jenže velmi nepoznám, kde je hranice mezi "žebra se občas spojují / kříží" (což bych považovala za znak H.queletii) a "žebra se spojují tak, že to vypadá jako jamky" (to bych čekala spíš u H.lacunosa).

U té mojí spodní fotky jsou na levé straně vidět pospojovaná žebra. A teď nevím, jestli to je blíž třeba téhle fotce H. lacunosa, anebo spodní fotce H. queletii. Má se to vůbec podle toho rozlišovat?

Podle popisů v Antonínovi by mohl být rozdíl zčásti ve velikosti (ten můj měl od země ke konci klobouku asi 9cm, porovnáváno podle šířky foťáku, protože jsem zapomněla pravítko), a hlavně v kyselosti půdy (jamkový = kyselá, Quéletův = vápenitá) - což nevím kde zjistit. Nemáte někdo prochozené Litovelské Pomoraví (od Červenky dál), jaká tam je půda?
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 18:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čím víc jsem viděla fotek obou druhů, tím míň jsem schopná všimnout si detailů. Přidávám i nekvalitní fotky napojení klobouku na třeň, kdyby to mělo nějaký přínos. V pondělí už v Olmu nebudu, bohužel, jinak bych pro něj ještě zajela a odnesla do poradny v muzeu.

93.48 kB    
IMG_6602_cr.JPG
   IMG_6602_cr.JPG
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 30. května 2013 19:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tenhle chřapáč mi jako jamkatý nepřipadá, spíš jak queletii.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 31. května 2013 2:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě taky hned napadl Quéletův, letos se jim nějak daří.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru