Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřiby?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tveverka
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 01. září 2014 14:19
  Předmět: Hřiby?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím o určení, je-li to možné:

1. Lednice, na hrázi Led. rybníků, září
2. Pohansko (Břeclav), červenec/srpen

Předem díky.

127.26 kB    
2.
2_2..jpg
   2_2..jpg

136.74 kB    
2.
2..jpg
   2..jpg

113.34 kB    
1.
1.jpg
   1.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. září 2014 18:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

2. hřib červený (Xerocomellus rubellus)
1. asi hřib dubový (Boletus reticulatus) poškozený suchem nebo horkem
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky  
tveverka
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 01. září 2014 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji.

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 02. září 2014 17:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten třeň na druhé fotce mi přijde spíš jako kozák, viděl bych to jako kozák topolový.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail  
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 1:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 02. září 2014 17:32 Jirka Kohl napsal:
Ten třeň na druhé fotce mi přijde spíš jako kozák, viděl bych to jako kozák topolový.

Jirko, můžu s tebou polemizovat? Mi to spíš připadá jako hřib dubový. Třeba už podle tvaru třeně, Podle mne je takovýto "baňatý" třeň spíše typický pro tzv. pravé (neboli také se někde udávají jako tzv. bílé) hřiby než pro kozáky. A navíc ta políčkovitě rozpukaná pokožka klobouku by, podle mne, spíš seděla na h. dubový než na kozáka. Ale nevím, jen tipuji, co to (asi) může být za houbu. Co já mám "nakoukané", tak pokožka kobouku políčkovitě (a dost nepravidelně) rozpraskává/rozpukává snad jen u kozáka habrového, ale toto on není. Ale, zase, ty vidíš "šupinky" na třeni? To by kozák měl mít. Možná špatně koukám, ale já je tam nevidím. Samozřejmě další otázkou je kvalita snímku. Tím nechci nikoho nějak snižovat, jen jsem prostě zvědavý. Učím se. A, třeba, lidé jako jsi ty, mi v tonto mém učení se, můžou hodně pomoci.
Jinak souhlasím s určením no-Xe že ostatní snímky jsou Xerocomellus rubellus - suchobřib červený (dříve udávaný pod latinským jménem Xerocomus rubellus.).

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

JK: Dobrý postřeh! Takhle popraskané jsem sice taky nikdy neviděla, ale zbarvení třeně odpovídá tomu, jaké u nás nacházím malé kozáčky topolové.
Pro srovnání: http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=466738

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 8:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

(teda není to můj nález ani fotka, samozřejmě ... příště už se přihlásím, abych mohla editovat, tahle nová captcha mi stejně leze na nervy)

Teri

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mi přinesli v pondělí na poradnu přesně takovýhle kozák topolový. Už jsem skoro řekla, že je to dubák, když mi paní řekla, že ho našla v parku pod topolem, odkud již máme topoláky dokladované. Když jsem ho rozkrojila, tak bylo krásně vidět, že je to opravdu kozák.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu  
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 05. září 2014 14:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st září 03, 2014 1:48 Jiří Novák napsal:
út 02. září 2014 17:32 Jirka Kohl napsal:

.... Ale, zase, ty vidíš "šupinky" na třeni? To by kozák měl mít. Možná blbě koukám, ale já je tam nevidím.....

Já je tam vidím, naopak tam nevidím síťku kterou by tam měl mít hřib dubový Smile
Yohaness

PříspěvekZaslal: so 06. září 2014 8:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasím s Jirkou Kohlem, taky tam vidím kozákovské šupinky, navíc takové ty barevné pásy kolem třeně... nedávno jsem sbíral kozáky topolové a mladé plodnice to měly přesně takhle.
tveverka
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 27. září 2014 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jednou díky.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru