Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
tveverka Anonymní
|
Zaslal: po 01. září 2014 14:19 Předmět: Hřiby? |
 |
|
Prosím o určení, je-li to možné:
1. Lednice, na hrázi Led. rybníků, září
2. Pohansko (Břeclav), červenec/srpen
Předem díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 01. září 2014 18:55 |
 |
|
2. hřib červený (Xerocomellus rubellus)
1. asi hřib dubový (Boletus reticulatus) poškozený suchem nebo horkem
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
tveverka Anonymní
|
Zaslal: po 01. září 2014 21:13 |
 |
|
Děkuji.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 02. září 2014 17:32 |
 |
|
Ten třeň na druhé fotce mi přijde spíš jako kozák, viděl bych to jako kozák topolový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 03. září 2014 1:48 |
 |
|
út 02. září 2014 17:32 Jirka Kohl napsal: |
Ten třeň na druhé fotce mi přijde spíš jako kozák, viděl bych to jako kozák topolový. |
Jirko, můžu s tebou polemizovat? Mi to spíš připadá jako hřib dubový. Třeba už podle tvaru třeně, Podle mne je takovýto "baňatý" třeň spíše typický pro tzv. pravé (neboli také se někde udávají jako tzv. bílé) hřiby než pro kozáky. A navíc ta políčkovitě rozpukaná pokožka klobouku by, podle mne, spíš seděla na h. dubový než na kozáka. Ale nevím, jen tipuji, co to (asi) může být za houbu. Co já mám "nakoukané", tak pokožka kobouku políčkovitě (a dost nepravidelně) rozpraskává/rozpukává snad jen u kozáka habrového, ale toto on není. Ale, zase, ty vidíš "šupinky" na třeni? To by kozák měl mít. Možná špatně koukám, ale já je tam nevidím. Samozřejmě další otázkou je kvalita snímku. Tím nechci nikoho nějak snižovat, jen jsem prostě zvědavý. Učím se. A, třeba, lidé jako jsi ty, mi v tonto mém učení se, můžou hodně pomoci.
Jinak souhlasím s určením no-Xe že ostatní snímky jsou Xerocomellus rubellus - suchobřib červený (dříve udávaný pod latinským jménem Xerocomus rubellus.).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: st 03. září 2014 8:18 |
 |
|
JK: Dobrý postřeh! Takhle popraskané jsem sice taky nikdy neviděla, ale zbarvení třeně odpovídá tomu, jaké u nás nacházím malé kozáčky topolové.
Pro srovnání: http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=466738
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: st 03. září 2014 8:19 |
 |
|
(teda není to můj nález ani fotka, samozřejmě ... příště už se přihlásím, abych mohla editovat, tahle nová captcha mi stejně leze na nervy)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 03. září 2014 19:55 |
 |
|
Mi přinesli v pondělí na poradnu přesně takovýhle kozák topolový. Už jsem skoro řekla, že je to dubák, když mi paní řekla, že ho našla v parku pod topolem, odkud již máme topoláky dokladované. Když jsem ho rozkrojila, tak bylo krásně vidět, že je to opravdu kozák.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 05. září 2014 14:34 |
 |
|
st září 03, 2014 1:48 Jiří Novák napsal: |
út 02. září 2014 17:32 Jirka Kohl napsal: |
Ten třeň na druhé fotce mi přijde spíš jako kozák, viděl bych to jako kozák topolový. |
.... Ale, zase, ty vidíš "šupinky" na třeni? To by kozák měl mít. Možná blbě koukám, ale já je tam nevidím..... |
Já je tam vidím, naopak tam nevidím síťku kterou by tam měl mít hřib dubový
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: so 06. září 2014 8:20 |
 |
|
Souhlasím s Jirkou Kohlem, taky tam vidím kozákovské šupinky, navíc takové ty barevné pásy kolem třeně... nedávno jsem sbíral kozáky topolové a mladé plodnice to měly přesně takhle.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
tveverka Anonymní
|
Zaslal: so 27. září 2014 10:31 |
 |
|
Ještě jednou díky.
|