Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tori Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 30. května 2013 10:48 |
 |
|
Někdo je nerozlišuje, někdo ano. Ch. brázditý bývá uváděn i jako synonymum pro chřapáče jamkatého. I tady jsou myslím oba sjednoceni pod ch. jamkatého. Já jim, / netvrdím, že správně/, říkám chřapáč jamkatý.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 492 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: čt 30. května 2013 14:36 Předmět: Re: chřapáč jamkatý? |
 |
|
A co Helvella queletii. Helvella lacunosa má mít šedý až šedočerný třeň. Takto se otáčející klobouk jsem už viděl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 30. května 2013 14:54 Předmět: Re: chřapáč jamkatý? |
 |
|
čt 30. května 2013 14:36 Radek Doležal napsal: |
A co Helvella queletii. Helvella lacunosa má mít šedý až šedočerný třeň. Takto se otáčející klobouk jsem už viděl. |
Ten jsem vyloučila, protože jsem z popisu i fotek pochopila, že klobouk H. queletii má být spíš jako u kališníku / ohnivce, tedy nikdy sedlový. A tady se v DAtlasu zmiňovaly různé barevné odchylky u H. lacunosa. Ale keďže během tohoto týdne jsem kališník (asi obecný) ii chřapáč viděla prvně v životě, tak samozřejmě to může být i něco jiného. Nemám je nakoukané.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
Zaslal: čt 30. května 2013 15:13 |
 |
|
Ještě k tomu Quéletovu: já jsem se řídila kromě klobouku ještě tou "jamkovitou" nohou. Jenže velmi nepoznám, kde je hranice mezi "žebra se občas spojují / kříží" (což bych považovala za znak H.queletii) a "žebra se spojují tak, že to vypadá jako jamky" (to bych čekala spíš u H.lacunosa).
U té mojí spodní fotky jsou na levé straně vidět pospojovaná žebra. A teď nevím, jestli to je blíž třeba téhle fotce H. lacunosa, anebo spodní fotce H. queletii. Má se to vůbec podle toho rozlišovat?
Podle popisů v Antonínovi by mohl být rozdíl zčásti ve velikosti (ten můj měl od země ke konci klobouku asi 9cm, porovnáváno podle šířky foťáku, protože jsem zapomněla pravítko), a hlavně v kyselosti půdy (jamkový = kyselá, Quéletův = vápenitá) - což nevím kde zjistit. Nemáte někdo prochozené Litovelské Pomoraví (od Červenky dál), jaká tam je půda?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: čt 30. května 2013 19:31 |
 |
|
Tenhle chřapáč mi jako jamkatý nepřipadá, spíš jak queletii.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: pá 31. května 2013 2:01 |
 |
|
Mě taky hned napadl Quéletův, letos se jim nějak daří.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|