Zaslal: st 05. června 2013 15:06 Předmět: Žampiony
Jedná se o Žampion Polní? Žampiony nerada sbírám, neb si v nich nikdy nejsem jistá. Ale už bych se je ráda naučila. Našla jsem je na fotbalovém hřišti. A taky zda-li se jedná o špičky. Moc děkuji
Ano, v přírodě roste několik druhů jedlých žampionů. Žampion zápašný je však podle mě nejhojnější.
Dobře ho poznáte podle toho, že když poškrábete bázi třeně (tu nejspodnější část) do 5 vteřin by měl intenzivně zežloutnout. Plodnice jsou navíc nepříjemně cítit po karbolu (někdo uvádí inkoust, či chemický pach). Nepříjemná vůně je nejintenzivnější právě při bázi třeně. Celkem častý je pro něj také ten jakoby šedě poprášený povrch klobouku.
Ano, v přírodě roste několik druhů jedlých žampionů. Žampion zápašný je však podle mě nejhojnější.
Dobře ho poznáte podle toho, že když poškrábete bázi třeně (tu nejspodnější část) do 5 vteřin by měl intenzivně zežloutnout. Plodnice jsou navíc nepříjemně cítit po karbolu (někdo uvádí inkoust, či chemický pach). Nepříjemná vůně je nejintenzivnější právě při bázi třeně. Celkem častý je pro něj také ten jakoby šedě poprášený povrch klobouku.
Jen bych Teri doplnil, že i takový ten "hranatý až krabicovitý" tvar ještě nerozvinutých klobouků též často u zápašných potkávám. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory