Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
hřib
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 20:40
  Předmět: hřib
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ALe jaký? Nalezl jsem je v parku u zámku Kinských zde ve ValMezu, v trávě mezi lípou a jasanem. Kobouk mi barvou připomíná ryzec šeredný - taková khakiolivová k okrajům blednoucí. Rourky jasně žluté, po otlačení rychle modraly až modrozelenaly. Třeň nahoře jasně žlutý směrem dolů přecházel do cihlově červené až červené. Po otlačení tytéž barvy, po čase přecházely do tmavohněda až šedohněda (na celé plodnici). Barvy na fotkách jsou maličko "ujeté" do zelena. (Zelenkavý nádech.) Určil jsem jej jako hřib modračku. Může to být správně? Nepamatuju, že bych kdy takovýto hřib potkal.

98.63 kB    
DSCN1857L4.jpg
   DSCN1857L4.jpg

Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 20:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekl bych, že je to hřib modračka.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 20:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mi to připadá nejpravděpodobnější, i s ohledem na lípu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 10. června 2013 13:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, hřib modračka. Už trochu za zenitem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 22. června 2013 21:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 10. června 2013 13:18 Michal Mikšík napsal:
Ano, hřib modračka. Už trochu za zenitem.

Michale, trošku tě poopravím. Trošku za zenitem, jak píšeš, ještě tyto plodnice nebyly. Ten vydloublý jsem si tehdy vzal domů na bližší určení (a jak vidno, určil jsem dobře - mé prvourčení tohoto) a pak jej snědl ve smaženici. Byl trochu červivý, ale jen třeň. Časem jsem v těch místech, ale kus jinde našel 3 další. Ty už jsem nechal být. Jenže pak tam pořádali nějakou slavnost. Mraky lidí. Takže po skončení jsem druhý den našel 2 z nich vykopnuté a 3.ho vůbec. NAštěstí jsem se tam díval i včera (cca 6 dní po slavnostech) a našel další 3 plodnice, ale úplně jinde v tom parku. 2 už opravdu "za zenitem" (takže spíš tuším, že to je on podle barvy klobouku a v blízkosti lip) a 3. tak na "hraně zenitu" - ještě by se asi nechala zkonzumovat. Jen jsem si je vyfotil a nechal být. V atlasech jsem vyčetl, že (asi) není vzácný, ale spíše zřídkavý.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 26. června 2013 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že není pochybnosti o určení tohoto hřibu. Je možno jej přesunout do Datlasu?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru