ALe jaký? Nalezl jsem je v parku u zámku Kinských zde ve ValMezu, v trávě mezi lípou a jasanem. Kobouk mi barvou připomíná ryzec šeredný - taková khakiolivová k okrajům blednoucí. Rourky jasně žluté, po otlačení rychle modraly až modrozelenaly. Třeň nahoře jasně žlutý směrem dolů přecházel do cihlově červené až červené. Po otlačení tytéž barvy, po čase přecházely do tmavohněda až šedohněda (na celé plodnici). Barvy na fotkách jsou maličko "ujeté" do zelena. (Zelenkavý nádech.) Určil jsem jej jako hřib modračku. Může to být správně? Nepamatuju, že bych kdy takovýto hřib potkal.
Michale, trošku tě poopravím. Trošku za zenitem, jak píšeš, ještě tyto plodnice nebyly. Ten vydloublý jsem si tehdy vzal domů na bližší určení (a jak vidno, určil jsem dobře - mé prvourčení tohoto) a pak jej snědl ve smaženici. Byl trochu červivý, ale jen třeň. Časem jsem v těch místech, ale kus jinde našel 3 další. Ty už jsem nechal být. Jenže pak tam pořádali nějakou slavnost. Mraky lidí. Takže po skončení jsem druhý den našel 2 z nich vykopnuté a 3.ho vůbec. NAštěstí jsem se tam díval i včera (cca 6 dní po slavnostech) a našel další 3 plodnice, ale úplně jinde v tom parku. 2 už opravdu "za zenitem" (takže spíš tuším, že to je on podle barvy klobouku a v blízkosti lip) a 3. tak na "hraně zenitu" - ještě by se asi nechala zkonzumovat. Jen jsem si je vyfotil a nechal být. V atlasech jsem vyčetl, že (asi) není vzácný, ale spíše zřídkavý. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory