Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Leccinum variicolor ???
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Zima

PříspěvekZaslal: út 04. června 2013 21:59
  Předmět: Leccinum variicolor ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V dubovém porostu na okraji silnice.Oxidace na otlaku,zejména klobouku do modrozelena (viz obr.).Na řezu oxidace do béžovo-růžova (viz. obr.). Další markanty...: pokožka klobouku ..."šedavě skvrnitá"...mírně přesahující okraj klobouku...třeň na bázi zelenomodře skvrnitý...dužnina více-méně růžovějící... /// Nález 4.5.2013 při okraji cesty/silnice na prosvětlené polomýtině,porost převážně dub,borovice;KOZÁK ŠEDOZELENÝ...další názory vítány!!! Děkuji.MZ:

98.96 kB    
dam 04.jpg
   dam 04.jpg

141.88 kB    
dam 03.jpg
   dam 03.jpg

149.88 kB    
dam 02.jpg
   dam 02.jpg

174.59 kB    
dam 01.jpg
   dam 01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 8:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hodně mi to připomíná Leccinum cyaneobasileucum.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 13. června 2013 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 09. června 2013 8:00 Jan Gaisler napsal:
Hodně mi to připomíná Leccinum cyaneobasileucum.
;
///Děkuju za názor,chvilku mi trvalo,než jsem L.cyanebasileucum identifikoval,v literatuře ani na BioLibu jsem ho neobjevil,pouze v Index fungorum jako synonymiku k L.brunneogriseolum,takže doufám že hovoříme o stejném druhu.Jinak se domnívám,že mnou vyobrazená plodnice má blíže k L.variicolor,zejména strukturou pokožky klobouku,která je u L.brunneogriseolum stejnoměrně šedohnědá a na mém obrázku výrazně skvrnitá (panašovaná),podobně jako u hřibu skvrnitého.Dále jsem si jistý,že v minulosti jsem L.brunneogriseolum sbíral a tzv. "slídovitě stříbřitý povlak" pokožky klobouku je pro tento druh typický.Na druhé straně zelenomodré skvrny na bázi třeně se vyskytují shodně u obou druhů,
takže 100% nemohu vyloučit ani tuto možnost.V každém případě děkuji za odpověď.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru