Zaslal: út 04. června 2013 21:59 Předmět: Leccinum variicolor ???
V dubovém porostu na okraji silnice.Oxidace na otlaku,zejména klobouku do modrozelena (viz obr.).Na řezu oxidace do béžovo-růžova (viz. obr.). Další markanty...: pokožka klobouku ..."šedavě skvrnitá"...mírně přesahující okraj klobouku...třeň na bázi zelenomodře skvrnitý...dužnina více-méně růžovějící... /// Nález 4.5.2013 při okraji cesty/silnice na prosvětlené polomýtině,porost převážně dub,borovice;KOZÁK ŠEDOZELENÝ...další názory vítány!!! Děkuji.MZ:
Zaslal: čt 13. června 2013 20:00
ne 09. června 2013 8:00 Jan Gaisler napsal:
Hodně mi to připomíná Leccinum cyaneobasileucum.
;
///Děkuju za názor,chvilku mi trvalo,než jsem L.cyanebasileucum identifikoval,v literatuře ani na BioLibu jsem ho neobjevil,pouze v Index fungorum jako synonymiku k L.brunneogriseolum,takže doufám že hovoříme o stejném druhu.Jinak se domnívám,že mnou vyobrazená plodnice má blíže k L.variicolor,zejména strukturou pokožky klobouku,která je u L.brunneogriseolum stejnoměrně šedohnědá a na mém obrázku výrazně skvrnitá (panašovaná),podobně jako u hřibu skvrnitého.Dále jsem si jistý,že v minulosti jsem L.brunneogriseolum sbíral a tzv. "slídovitě stříbřitý povlak" pokožky klobouku je pro tento druh typický.Na druhé straně zelenomodré skvrny na bázi třeně se vyskytují shodně u obou druhů,
takže 100% nemohu vyloučit ani tuto možnost.V každém případě děkuji za odpověď.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory