Zaslal: po 08. července 2013 22:31 Předmět: Holubinka mandlová ?
Tuto holubinku jsem našel přímo ve ValMezu v parku u zámku Kinských. Mám za to, že to asi bude holubinka mandlová, ale nejsem si jistý určením, protože v holubinkách, jako takových, se spíše snažím teprve orientovat (kromě h. namodralé a trávozelené/nazelenalé). Tato rostla v trávě a nejbližšími stromy byly ve vzdálenosti cca 7 - 8 metrů lípy a dub. Na ochutnání nepálila, spíš měla chuť neutrální až slabounce nasládlou. Třeň trochu červivý, ale podle toho nelze rozlišovat. Průměr klobouku asi 9 cm, vysoká asi taky tak . Barvy souhlasí (bylo to už napůl mimo příkrov stromů, takže se do barvy klobouku nemíchaly ty zelenožluté tóny, které mohou barvě klobouku dát trochu jiné zabarvení).
Zaslal: po 08. července 2013 23:35
ano, přibližně takovéhle klobouky mívají H.mandlové,
ale ted v červenci v čistých dubinách roste velmi často s takovýmito klobouky i jedna forma H.namodralé.
rozřešení dá zkouška pružnosti lupenů /viz popisy H.namodralé/.
Zaslal: út 09. července 2013 11:42
tak to potom zůstává otázkou, která mě v neděli taky zrovna potkala. v nádherné dubině jsme našli desítky takovýchto a jejich lupeny byly lámavější než u cyanoxantha v. cyanoxantha, ale pružnější než u grisea. takže vesca nebo některá ze sekce griseinae a nebo také cyanoxantha v.cutefracta.
cyanoxantu všech variet i forem by vyloučil test FeSO4 /negativní reakce/ a vescu by potrvdilo leda mikro výtrusů.
nicméně, jsme je nefotili a v kuchyni je to fuk a byl tam jiný zajímavější druh ke zkoumání, takže jsme se na tohle ....
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory