Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
nějaký kyj?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
oldcrow

PříspěvekZaslal: čt 04. července 2013 21:01
  Předmět: nějaký kyj?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na zetlelé větvi listnáče v mechu a ve smíšeném lese. Velikost polodnic asi 3 - 5 cm. 28.6.2013.

154.3 kB    
P1230020.jpg
   P1230020.jpg

164.33 kB    
P1230019.jpg
   P1230019.jpg

156.29 kB    
P1230018.jpg
   P1230018.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 04. července 2013 21:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

asi Dřevnatka mnohotvará
oldcrow

PříspěvekZaslal: čt 04. července 2013 22:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za radu, sám bych to nedal, ale myslím, že to bude asi dřevnatka dlouhonohá, protože právě tahle žije na javorech a ty na tom stanovišti byly.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 08. července 2013 21:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 04. července 2013 22:38 oldcrow napsal:
Díky za radu, sám bych to nedal, ale myslím, že to bude asi dřevnatka dlouhonohá, protože právě tahle žije na javorech a ty na tom stanovišti byly.

Taky jsem pro dřevnatku mnohotvárnou (tak by se měla jmenovat správně). D. dlouhonohá je daleko štíhlejší, od báze světle šedá, k vrcholu plodnice postupně tmavnoucí k tmavošedé až černé a průměr plodnice je zhruba po celé délce stejný -tak 2 -4 mm. Zde je to evidentně více.

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 08. července 2013 23:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. července 2013 21:02 Jiří Novák napsal:
Taky jsem pro dřevnatku mnohotvárnou (tak by se měla jmenovat správně).

Když si kliknete na ten odkaz od DAtlasu, tak hned nahoře jsou různé verze názvu v popisu a v titulku tématu/druhu, nadto o kousek dál pan Chalupský odkazuje na Přehled hub stř.Evr., kde je vedena pod druhovým jménem kyjovitá.

Subjektivně z těch tří variant preferuji "mnohotvarou", protože to jednak - na rozdíl od "kyjovité" - víc odpovídá latinskému jménu, a kromě toho mi to dává smysl sémanticky: "Mnohotvará" = vyskytující se v mnoha různých tvarech, mající mnoho tvarů. "Tvárná" znamená "ta, kterou je možné tvarovat (do mnoha podob)" - což při její tvrdosti velmi nechápu. Připomíná mi to variace názvu opeňka vs. opěnka vs. opěňka.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tori, vycházel jsem z VELATHUBu, kde je nazvána mnohotvárnou. Po tvém vysvětlení se přikláním ke tvému názoru a myslím, že jej budu dále prezemtovat.
Jo, čeština je holt jazyk nevyzpytatelný. A v tom je jeho krása (a těžká pochopitelnost pro toho, kdo se jej snaží naučit; i mnoho čechů, což poznávám na diskuzích - hlavně na diskuzích u zpráv, neumí moc dobře česky a to i přesto, že tu jsou od malička; ale to je jen moje maličká invektiva k tomuto).

Tori

PříspěvekZaslal: čt 11. července 2013 22:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 11. července 2013 22:09 Jiří Novák napsal:
Tori, vycházel jsem z VELATHUBu, kde je nazvána mnohotvárnou.

Aha, tam jsem se zrovna nekoukla. Jinak nevím, které jméno má prioritu. Mám v tom obecně ještě chaos, že pokud má nějaký druh tři synonymní názvy (např. hřib červený), tak který z nich mám používat a podle čeho se to vlastně vybírá - nejnovější? nejzaužívanější? Takže většinou si prostě vyberu ten, který si nejlíp zapamatuju (tzn. Xerocomus rubellus, protože je to pro mě červená babka). Ale možná to je úplně špatný přístup, nevím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru