Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
oldcrow
|
Zaslal: čt 04. července 2013 21:01 Předmět: nějaký kyj? |
 |
|
Na zetlelé větvi listnáče v mechu a ve smíšeném lese. Velikost polodnic asi 3 - 5 cm. 28.6.2013.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
oldcrow
|
Zaslal: čt 04. července 2013 22:38 |
 |
|
Díky za radu, sám bych to nedal, ale myslím, že to bude asi dřevnatka dlouhonohá, protože právě tahle žije na javorech a ty na tom stanovišti byly.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: po 08. července 2013 21:02 |
 |
|
čt 04. července 2013 22:38 oldcrow napsal: |
Díky za radu, sám bych to nedal, ale myslím, že to bude asi dřevnatka dlouhonohá, protože právě tahle žije na javorech a ty na tom stanovišti byly. |
Taky jsem pro dřevnatku mnohotvárnou (tak by se měla jmenovat správně). D. dlouhonohá je daleko štíhlejší, od báze světle šedá, k vrcholu plodnice postupně tmavnoucí k tmavošedé až černé a průměr plodnice je zhruba po celé délce stejný -tak 2 -4 mm. Zde je to evidentně více.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: po 08. července 2013 23:07 |
 |
|
po 08. července 2013 21:02 Jiří Novák napsal: |
Taky jsem pro dřevnatku mnohotvárnou (tak by se měla jmenovat správně). |
Když si kliknete na ten odkaz od DAtlasu, tak hned nahoře jsou různé verze názvu v popisu a v titulku tématu/druhu, nadto o kousek dál pan Chalupský odkazuje na Přehled hub stř.Evr., kde je vedena pod druhovým jménem kyjovitá.
Subjektivně z těch tří variant preferuji "mnohotvarou", protože to jednak - na rozdíl od "kyjovité" - víc odpovídá latinskému jménu, a kromě toho mi to dává smysl sémanticky: "Mnohotvará" = vyskytující se v mnoha různých tvarech, mající mnoho tvarů. "Tvárná" znamená "ta, kterou je možné tvarovat (do mnoha podob)" - což při její tvrdosti velmi nechápu. Připomíná mi to variace názvu opeňka vs. opěnka vs. opěňka.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 11. července 2013 22:09 |
 |
|
Tori, vycházel jsem z VELATHUBu, kde je nazvána mnohotvárnou. Po tvém vysvětlení se přikláním ke tvému názoru a myslím, že jej budu dále prezemtovat.
Jo, čeština je holt jazyk nevyzpytatelný. A v tom je jeho krása (a těžká pochopitelnost pro toho, kdo se jej snaží naučit; i mnoho čechů, což poznávám na diskuzích - hlavně na diskuzích u zpráv, neumí moc dobře česky a to i přesto, že tu jsou od malička; ale to je jen moje maličká invektiva k tomuto).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: čt 11. července 2013 22:50 |
 |
|
čt 11. července 2013 22:09 Jiří Novák napsal: |
Tori, vycházel jsem z VELATHUBu, kde je nazvána mnohotvárnou. |
Aha, tam jsem se zrovna nekoukla. Jinak nevím, které jméno má prioritu. Mám v tom obecně ještě chaos, že pokud má nějaký druh tři synonymní názvy (např. hřib červený), tak který z nich mám používat a podle čeho se to vlastně vybírá - nejnovější? nejzaužívanější? Takže většinou si prostě vyberu ten, který si nejlíp zapamatuju (tzn. Xerocomus rubellus, protože je to pro mě červená babka). Ale možná to je úplně špatný přístup, nevím.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|