Zaslal: st 28. srpen 2013 11:43 Předmět: Suchohřib meruňkový nebo mokřadní?
Pěkné dopoledne,
pokouším se určit jednu babku, a vychází mi to na něco okolo X. armeniacus / ripariellus. Jak byste to určili?
Rostla v tlejícím listí, ze dna dočasně vyschlého rybníčku / dolíku. (Většinou tam je okolo 30-50cm vody, ale v tom období sucha vyschla.) Okolo duby, třešeň a nějaké blíže nezkoumané křoví. Asi 3m od ní je velký vrbový keř.
Klobouk světle hnědý až oranžovohnědý, místy do červeno-růžova, mírně na okrajích rozpraskaný. Rourky + póry žluté, modrající. Třeň zakroucený, dlouhý, válcovitý až vřetenovitý, žlutý, vypadá pokrytý červenou vrstvou, která se nahoře vločkatě trhá. Bazální plst bílá nebo slabě nažloutlá.
Dužina světle žlutá, v klobouku až bělavá, podpokožková vrstva (asi 1-2mm) mírně do růžovohněda, v bázi třeně oranžová jako u X. rubellus, pozvolna modrá všude.
Jiné podobné suchohřiby (X. cisalpinus, X. fennicus) jsem vyloučila, protože buď daleko intenzivněji modrají, anebo nemají tu hnědooranžovou dužinu v bázi třeně. Anebo se pletu a je to obyčo opršená babka?
Zaslal: st 28. srpen 2013 13:25
Kdybych ho v takovém biotopu našel osobně, považoval bych ho za s. mokřadní. S. meruňkový by měl růst spíš na sušších stanovištích. Ale osobně ho neznám, tak to ber spíš jako tip
Ano podle biotopu, zbarvení třeně, specifikcé oxidace e jemných vláknitých prasklinek v okrajové části klobouku se domnívám, že je to X. ripariellus. Pokud máte exsikát, můžete mi jej zaslata mohu vám určení potvrdit
Děkuji moc za potvrzení. Taky jsem podle biotopu tipovala h. mokřadní, ale neviděla jsem naživo ani jeden z nich, takže jsem si nebyla moc jistá.
Ohledně zaslání houby Vám ještě napíšu SZ.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory