Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
huobar
Založen: 10. 10. 2010 Příspěvky: 34
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1388 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: ne 21. července 2013 11:55 |
 |
|
Pokud sedí ten zarůžovělý odstín na pórech, tak by to byl hřib žlučový. Existuje var. alutarius, která nemá hořkou chuť.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: ne 21. července 2013 20:01 |
 |
|
Já bych to tedy sebral jako Hřib smrkový a vůbec by mi to nepřišlo divný
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: pá 26. července 2013 15:19 |
 |
|
Taky mi to připadá jako smrkový. Hlavně podle třeně. Žlučový by měl mít síťku až dolů.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1388 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: pá 26. července 2013 16:16 |
 |
|
Hřib smrkový by měl v této fázi rourky i póry přinejmenším žluté, spíš už olivové. Také by se otlaky nebarvily růžově, to je typický znak hřibu žlučníku. Síťka na snímku pokrývá celý třeň, jen je ve spodní části osahaná a tudíž ztmavla.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 03. srpen 2013 20:34 |
 |
|
Díky za objasnění. Ale jestliže existuje forma h. žlučového, která není hořká, tak by tento poddruh měl být jedlý. Co je mi známo, tak žlučník není jedlý právě pro tu odpornou hořkost, ale neměl by být jedovatý. No-Xi, nevíš o tom náhodou něco víc?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1388 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: so 03. srpen 2013 21:15 |
 |
|
Pilát a Dermek (Poznávajme huby, 1974) uvádějí, že je jedlý. Praktický význam ale mít nebude, od pohledu se určit nedá a po ochutnání pátého hořčáku už houbař nebude mít chuť, aby poznal, jestli jsou hořké i ty další
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 03. srpen 2013 22:35 |
 |
|
so 03. srpen 2013 21:15 no-X napsal: |
Pilát a Dermek (Poznávajme huby, 1974) uvádějí, že je jedlý. Praktický význam ale mít nebude, od pohledu se určit nedá a po ochutnání pátého hořčáku už houbař nebude mít chuť, aby poznal, jestli jsou hořké i ty další  |
Souhlasím. A napadá mne, že tato varieta hořčáku bude asi zřídkavější, možná i ojedinělá až vzácná.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
huobar
Založen: 10. 10. 2010 Příspěvky: 34
|
Zaslal: út 20. srpen 2013 18:39 |
 |
|
Tak všem děkuji za účast. Pocity z toho mám tedy smíšené, takže přesně nevím na čem jsem. Brzy se opět vydám do lokality s těmito hřiby, tak když najdu, znovu nafotím a ukáži.
Houbu jsem raději nejedl i když se v poslední době objevila informace o tom, že by hřib žlučník měl být proti rakovinovým buňkám léčivý.
Ale hořký opravdu nebyl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
huobar
Založen: 10. 10. 2010 Příspěvky: 34
|
Zaslal: út 20. srpen 2013 18:44 |
 |
|
Vlastně měl bych ještě otázku. Aby se opravdu zjistil druh a nebylo to stavěné pouze na úvaze z fotek. Druh hřiba by se měl poznat podle barvy výtrusů, je tomu tak ?
Řekl by mi někdo tedy prosím, jakou barvu výtrusů má hřib žlučník a jakou barvu by měly výtrusy smrkového, nebo jiných možných ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1388 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: út 20. srpen 2013 19:19 |
 |
|
U hřibu smrkového olivově hnědý, u hřibu žlučníku světle masově hnědý, krémový. Pokud rourky po otlačení růžověly, je to myslím jasné
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol