Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jaká je tohle houba(y) ze sadby? :-)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JirkaK
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 15. srpen 2013 0:22
  Předmět: Jaká je tohle houba(y) ze sadby? :-)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den,

chtěl bych místní příznivce hub poprosit o určení, o jakou houbu (nebo spíš houby) se jedná. Je to trochu netradiční v tom, že to - doufám - jsou houby, které jsem nasadil na špalky položené na zem, ale trvalo to hodně dlouho, než se vůbec nějaké objevily (možná 2 roky), a vzhledem k tomu, že jsme zkoušeli pěstovat více různých druhů hub (převážně neúspěšně), tak už ani nevíme, co by tyhle houby mohly být zač.

Myslím, že to snad nebudou prašivky, do špalků jsem udělal zářezy řetězovou pilou, do nich aplikoval zrnitou sadbu a pak přes řezy omotal potravinářskou fólií, položil na zem do stínu (pod maliny) a trochu přihrnul zemí... no a cca před měsícem jsem objevil, že pod fólií něco roste (už dřív to tam bylo docela bílé, takže to asi bylo podhoubí rozrůstající se ze sadby), tak jsem ji odhrnul a poté pár hub vyrostlo, jenže ty přes noc sežrali slimáci Sad. Pak jsem špalky přikryl netkanou textilií (i tak se pod ní ale pár slimáků dostalo), nějakou dobu se nic nedělo, ale teď, jak se poslední dobou trochu ochladilo a víc pršelo, tak zase pár houbiček vyrostlo. Rostly převážně ze země (asi podhoubí ze špalku prorostlo i do země?), dvě houby rostly z čela špalku a jedna ze zářezu.

Nevím, jak moc bych dokázal houby popsat, nejlepší bude asi podívat se na fotky - zde jsem mohl přidat jen jednu z důvodu omezení velikosti přílohy, zbylé fotky jsem umístil na http://charon.styxx.cz/tmp/houby20130815/... případně můžu jejich popis upřesnit. Předem mockrát děkuji za určení, o co se jedná - doufám, že to jsou skutečně nějaké houby ze sadby a budou tak moci skončit na talíři Smile.

JirkaK

138.77 kB    
IMG_8815.jpg
   IMG_8815.jpg
Teri

PříspěvekZaslal: čt 15. srpen 2013 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houba nahoře vlevo je štítovka (nejedlá) a ty ostatní jsou křehutky (nejedlé).
Rozhodně to nejsou houby ze sadby, ale běžné druhy rozkládající dřevo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru