Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jaký druh hřibu ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
huobar



Založen: 10. 10. 2010
Příspěvky: 34

PříspěvekZaslal: ne 21. července 2013 10:27
  Předmět: Jaký druh hřibu ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den, pomohl by mi někdo prosím s určením druhu tohoto hřibu?

Rostl poblíž borovic a smrků, ale nedaleko byly i listnáče. Rourky jsou bílé, po otlačení lehce narůžovělé. Třeň je plasticky síťovaný. Klobouk světlý - popraskaný nejspíše horkem. Na ochutnání není nahořklý.



   51.2 kB    
1082668_2.jpg
   1082668_2.jpg

   42.84 kB    
1082668.jpg
   1082668.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: ne 21. července 2013 11:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud sedí ten zarůžovělý odstín na pórech, tak by to byl hřib žlučový. Existuje var. alutarius, která nemá hořkou chuť.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JARIN



Založen: 01. 05. 2008
Příspěvky: 578
Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary

PříspěvekZaslal: ne 21. července 2013 20:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych to tedy sebral jako Hřib smrkový a vůbec by mi to nepřišlo divný Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: pá 26. července 2013 15:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mi to připadá jako smrkový. Hlavně podle třeně. Žlučový by měl mít síťku až dolů.
_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: pá 26. července 2013 16:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib smrkový by měl v této fázi rourky i póry přinejmenším žluté, spíš už olivové. Také by se otlaky nebarvily růžově, to je typický znak hřibu žlučníku. Síťka na snímku pokrývá celý třeň, jen je ve spodní části osahaná a tudíž ztmavla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: so 03. srpen 2013 20:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za objasnění. Ale jestliže existuje forma h. žlučového, která není hořká, tak by tento poddruh měl být jedlý. Co je mi známo, tak žlučník není jedlý právě pro tu odpornou hořkost, ale neměl by být jedovatý. No-Xi, nevíš o tom náhodou něco víc?
_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: so 03. srpen 2013 21:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pilát a Dermek (Poznávajme huby, 1974) uvádějí, že je jedlý. Praktický význam ale mít nebude, od pohledu se určit nedá a po ochutnání pátého hořčáku už houbař nebude mít chuť, aby poznal, jestli jsou hořké i ty další Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: so 03. srpen 2013 22:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 03. srpen 2013 21:15 no-X napsal:
Pilát a Dermek (Poznávajme huby, 1974) uvádějí, že je jedlý. Praktický význam ale mít nebude, od pohledu se určit nedá a po ochutnání pátého hořčáku už houbař nebude mít chuť, aby poznal, jestli jsou hořké i ty další Smile

Souhlasím. A napadá mne, že tato varieta hořčáku bude asi zřídkavější, možná i ojedinělá až vzácná.

_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
huobar



Založen: 10. 10. 2010
Příspěvky: 34

PříspěvekZaslal: út 20. srpen 2013 18:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak všem děkuji za účast. Pocity z toho mám tedy smíšené, takže přesně nevím na čem jsem. Brzy se opět vydám do lokality s těmito hřiby, tak když najdu, znovu nafotím a ukáži.
Houbu jsem raději nejedl i když se v poslední době objevila informace o tom, že by hřib žlučník měl být proti rakovinovým buňkám léčivý.

Ale hořký opravdu nebyl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
huobar



Založen: 10. 10. 2010
Příspěvky: 34

PříspěvekZaslal: út 20. srpen 2013 18:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vlastně měl bych ještě otázku. Aby se opravdu zjistil druh a nebylo to stavěné pouze na úvaze z fotek. Druh hřiba by se měl poznat podle barvy výtrusů, je tomu tak ?
Řekl by mi někdo tedy prosím, jakou barvu výtrusů má hřib žlučník a jakou barvu by měly výtrusy smrkového, nebo jiných možných ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: út 20. srpen 2013 19:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U hřibu smrkového olivově hnědý, u hřibu žlučníku světle masově hnědý, krémový. Pokud rourky po otlačení růžověly, je to myslím jasné Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory