Zaslal: st 28. srpen 2013 21:31 Předmět: Vláknice jaká?
Tuto vláknici jsem našel v parku u zámku Kinských mezi dubem a lípou. Byla zde samojediná. Nechal jsem ji na místě a jen vyfotil. Nejprve jsem se totiž domníval, že se jedná o klasickou vl. začervenalou. Až jsem doma kouknul do "učených knih", tak mne napadlo, že to může být i vl. jurská, právě pro ten tmavší povrch klobouku a nepřítomnost červenkavých tónů. Plodnice byla ještě "v dobré formě", i když asi už trochu starší. Nemáte je někdo nakoukáno? Jeslti to může být jurská? Nebo nějaká jiná?
Druhý snímek pak ukazuje dosti staré plodnice, u kterých se, dle mne, nechá z určitostí říci jen to, že to jsou vláknice. Tyto další plodnice jsem našel asi o 30 metrů dál a v okolí byly jen lípy.
Pro doplnění: nadmořská výška asi 300 metrů, v zámeckém parku, tedy v prostředí ovlivněném a ovlivňovaném člověkem. Obojí nalezeno v jeden den.
Zapomněl jsem dodat, že ta vláknice na 1. snímku měla průměr klobouku asi 5 cm. Zětšením na fotce vypadá mohutnější než ve skutečnosti. Tuto plodnici dělilo od těch ostatních asi 30 metrů prostoru beze stromů, takže to nemusí být jeden druh. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory