Zaslal: so 24. srpen 2013 13:53 Předmět: Na zahradě
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu. Na zahradě se mi objevily tyto houby. Není to poprvé, jsou tu většinou jednou za dva roky. Klouzky žíhané jsem myslím identifikovala správně, ale ráda se poučím pokud ne. Bedly (podruhem si nejsem jistá) také poznám, ale ty s bílými kloboučky a černým spodkem vůbec nedokážu identifikovat. Tak snad se zde najde někdo kdo poradí
Na horních fotkách je pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus), klouzek žíhaný by měl být správně a spodní bedla je patrně bedla zahradní (Chlorophyllum brunneum, dříve Macrlopiota bohemica nebo M. hortensis).
Na horních fotkách je pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus), klouzek žíhaný by měl být správně a spodní bedla je patrně bedla zahradní (Chlorophyllum brunneum, dříve Macrlopiota bohemica nebo M. hortensis).
moc děkuju za odpověď. Takže tu nahoře rozhodně nekonzumovat, nicméně jak jsem se dočetla, tak při poranění by měla okamžitě zežloutnout, což tyhle ani jedna nezežloutla, ale zůstala stále bílá...
add Bedla zahradní, rozumím tomu dobře, že je jedovatá?
Zapoměla jsem dodat, že na zahradě tyto houby rostou v "lesíku" z vzrostlých borovic a smrků, bydlíme v stř. Čechách u Mníšku pod Brdy
Ty pečárky žloutnou zejména v bázi třeně - v té úplně nejspodnější části. Zkuste ji tam trochu poškrabat a uvidíte... Jinak nemají nějakou speciální vůni nebo tak?
No ta bedla může někomu způsobovat zdravotní potíže, ale na druhou stranu jsou lidi, kteří ji naprosto bez jakýchkoliv následků konzumují.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory