Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec Kravsky nebo Pýřitý či Chlupatý
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 14:13
  Předmět: Ryzec Kravsky nebo Pýřitý či Chlupatý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nedávno jsem našel krásné ryzce kravské (Lactarius torminosus), ale když jsem doma vše porovnával s atlasy, tak jsem narazil na problém. Podle fotografií prakticky nelze rozeznat kravského od Ryzce pýřitého (Lactarius pubescens) někdy též zvaného chlupatého (možná nesprávně).

Můžete mi poradit, jek je od sebe bezpečně odlišit? Případně jaká další záměna je možná?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 14:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rkhonza
ryzec chlupatý nebo také pýřitý-pubescens nemá pásovaný klobouk a většinou nemívá klobouk do zrz, bývá světlejší, než kravský, ale hlavní rozdíl je v tom pásování.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 15:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohou růst i pohromadě? Je nějaká tutovka, jako třeba rozdílná chemická reakce?
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rkhonza
Rostou sice na stejných stanovištích, ale já jsem je nikdy na stejných místech nenacházel, pak je ještě jeden rozdíl, a to výtrusný prach; u kravského je nažloutlý u chlupatého bílý.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 15:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý !!! Ještě ví někdo nějaký podstatný rozdíl? S tím výtrusným prachem to zkusím. Teď jen přiložím tři fotky klobouků. Jsou to dva druhy hub a nebo je to všechno ten ryzec kravsky. Jsou ze stejného stanoviště, den i hodiny.

RyzecKravsky03.jpg
Je to ryzec pýřitý ???
RyzecKravsky03.jpg
   106.38 kB  

RyzecKravsky02.jpg
Tohle je asi tutově ryzec kravský
RyzecKravsky02.jpg
   120.18 kB  

RyzecKravsky01.jpg
A toto je také ryzec kravský
RyzecKravsky01.jpg
   123.95 kB  
Jertho

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2005 17:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To první je opravdu ryzec pýřitý.
Druhé je ryzec kravský.
Třetí je asi také kravský, ale mohl by to být i R. borový.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru