Zaslal: út 08. listopadu 2005 14:13 Předmět: Ryzec Kravsky nebo Pýřitý či Chlupatý
Nedávno jsem našel krásné ryzce kravské (Lactarius torminosus), ale když jsem doma vše porovnával s atlasy, tak jsem narazil na problém. Podle fotografií prakticky nelze rozeznat kravského od Ryzce pýřitého (Lactarius pubescens) někdy též zvaného chlupatého (možná nesprávně).
Můžete mi poradit, jek je od sebe bezpečně odlišit? Případně jaká další záměna je možná?
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
Zaslal: út 08. listopadu 2005 14:58
rkhonza
ryzec chlupatý nebo také pýřitý-pubescens nemá pásovaný klobouk a většinou nemívá klobouk do zrz, bývá světlejší, než kravský, ale hlavní rozdíl je v tom pásování.
rkhonza
Rostou sice na stejných stanovištích, ale já jsem je nikdy na stejných místech nenacházel, pak je ještě jeden rozdíl, a to výtrusný prach; u kravského je nažloutlý u chlupatého bílý.
Dobrý !!! Ještě ví někdo nějaký podstatný rozdíl? S tím výtrusným prachem to zkusím. Teď jen přiložím tři fotky klobouků. Jsou to dva druhy hub a nebo je to všechno ten ryzec kravsky. Jsou ze stejného stanoviště, den i hodiny.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory