Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Helmovky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 28. srpen 2013 20:06
  Předmět: Helmovky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám tu nález tří (snad) helmovek - fotil jsem je ale najednou, takže mi nezbývá než je dát do jednoho vlákna, snad nevadí. Všechny jsou nalezené na hrázích rybníků pod duby, všechny dnes (28. 8.). Vkládám fotky přímo, kliknutím jdou otevřít v plném rozlišení:

První (zleva) má takový lehký krémovorůžový nádech lupenů, čerstvě po utržení jsem cítil něco, co mi připomínalo brukvovitou zeleninu, takže mě napadla helmovka ředkvičková(?), ale ta by asi měla být mohutnější.

Prostřední má hnědavě-krémovo-růžový nádech, cítit nebyla nijak specificky, možná trochu zemitě. Mohla by to být h. kuželovitá?

Třetí (vpravo) má chladnější hnědavý odstín (bez růžové příměsi), pach mi připadá nitrózní (jako u h. šiškomilné). U většiny nitrózních helmovek v literatuře nacházím, že jsou vázané na smrkový opad, snad krom h. chlorové(?)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: st 28. srpen 2013 20:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta vlevo je podle mě štítovka hlízečkatá (Pluteus semibulbosus).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 28. srpen 2013 20:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky! Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hanýžka

PříspěvekZaslal: pá 30. srpen 2013 18:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Potvrzuji štítovku vlevo, bílé helmovky bez mikroskopu nedám a možná ani s ním. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 02. září 2013 18:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Torza dvou helmovek jsem vzal do mykologické poradny a v úvahu prý připadají chlorová (leptocephala) a raná (abramsii).
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru