Zaslal: st 28. srpen 2013 20:06 Předmět: Helmovky
Mám tu nález tří (snad) helmovek - fotil jsem je ale najednou, takže mi nezbývá než je dát do jednoho vlákna, snad nevadí. Všechny jsou nalezené na hrázích rybníků pod duby, všechny dnes (28. 8.). Vkládám fotky přímo, kliknutím jdou otevřít v plném rozlišení:
První (zleva) má takový lehký krémovorůžový nádech lupenů, čerstvě po utržení jsem cítil něco, co mi připomínalo brukvovitou zeleninu, takže mě napadla helmovka ředkvičková(?), ale ta by asi měla být mohutnější.
Prostřední má hnědavě-krémovo-růžový nádech, cítit nebyla nijak specificky, možná trochu zemitě. Mohla by to být h. kuželovitá?
Třetí (vpravo) má chladnější hnědavý odstín (bez růžové příměsi), pach mi připadá nitrózní (jako u h. šiškomilné). U většiny nitrózních helmovek v literatuře nacházím, že jsou vázané na smrkový opad, snad krom h. chlorové(?)
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory