Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: po 02. září 2013 22:49 Předmět: Lesklokorka .... lesklá.???? |
 |
|
Nalezeno 29.8. ve Valmezu v parku Abácie. Uviděl jsem v trávě jakési nepravidelné hnědě poprášené útvary a chvilku mi trvalo, než mi došlo, že se jedná o houby. Nejvíc mne zaujalo to, že ten hnědý prach je na povrchu plodnic a v blízkém okolí. Jsou-li to výtrusy, pak by dle mne měly být pod plodnicí a ne na ní - podle fyzikálních zákonů. Prach se dal celkem snadno setřít a na těchto místech se objevovala lesklá pokožka klobouku v tmavohnědé barvě.
Menší útar měl 2 třeně, velikost asi 8x11 cm a na výšku 5-6 cm. Větší útvar měl 3 třeně, vel. 29x19cm a 10-13cm na výšku. Vše nasvědčuje tomu, že klobouky jednotlivých blízkých plodnic vzájemně srostly. Rourky bílé, po otlačení mírně zahnědávaly. Třeně nebyly jakoby uprostřed útvarů, ale spíše ke kraji. Plodnice byly nápadně tvrdé a mezi popřášeným vrškem a rourkami byl zřetelný nepoprášený pruh vysokého lesku jako by byl nalakovaný, nepravidelně rozmístěný kolem celé plodnice (srostlice plodnic), jakoby odděloval rourky od povrchu klobouku. Tu malou plodnici na 3. dvojsnímku jsem nahmátl vespod pod tou větší srostlicí a vytáhl odsud ven. Nejbližší stromy: jasan, javor, lípa, jírovec a borovice zhruba v přibližně stejné vzdálenosti od menšího útvaru; většímu pak byla nejblíže borovice cca 2 metry. Tyto srostlice byly cca 2-2,5m od sebe. Prakticky skoro pod tou borovicí (60 ? cm) 3 m bokem od většího útvaru jsem si pak všiml ještě jedné plodnice, ale asi už hodně starší, celé černé, které se už na rourkách usadila jakási šedavá plíseň. NAvíc tato plodnice neměla poprášenou pokožku klobouku tím "hnědým práškem". Přesto předpokládám, že se jedná o jeden druh. A nejblíže k tomu mi připadá právě lesklokorka lesklá. Ale můžu se mýlit.
|
98.11 kB |
 |
Horní sn.= menší útvar, spodní sn. = větší útvar. |
|
 |
|
DSCN4384L.jpg |
|
98.17 kB |
 |
Pohled zespoda na větší srostlici. |
|
 |
|
DSCN4387L.jpg |
|
99.35 kB |
 |
Porovnání velikosti. Tu malou plodnici jsem vytáhl zpod této srostlice. |
|
 |
|
DSCN4390L.jpg |
|
98.19 kB |
 |
Pravděpodobně nejstarší plodnice poněkud bokem. |
|
 |
|
DSCN4392L.jpg |
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: út 03. září 2013 10:39 |
 |
|
proc jsou ty vytrusy nahore na kloboucich tady na damyku nekdo vysvetloval, tusim neco s proudenim vzduchu, bylo to nejake tema o lesklokorkach nebo troudnatcich v Datlasu, ale uz nevim, ktere presne.
Podle mne je to lesklokorka jehlicnanova.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: út 03. září 2013 10:44 |
 |
|
út 03. září 2013 10:39 krakalek napsal: |
proc jsou ty vytrusy nahore na kloboucich tady na damyku nekdo vysvetloval, tusim neco s proudenim vzduchu, bylo to nejake tema o lesklokorkach nebo troudnatcich v Datlasu, ale uz nevim, ktere presne. |
Od tohoto příspěvku dál: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55398#55398
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: út 03. září 2013 14:23 |
 |
|
stejne mi u techto chorosu nejde do hlavy, proc kdyz polozim plodnici na papir/sklo atd., zkratka chci klasickou cestou ziskat vytrusny prach, tak z nich nic nepada To uz jsou bez vytrusu, nebo je na to treba nejake specialni metody ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 05. září 2013 19:25 |
 |
|
Lesklokorka jehličnanová to být může. Borovice tam roste -viz popis.
Krakalku, možná jsi ji prozatím našel vždy už vyprášenou, tedy už bez výtrusů. Podle tvrdosti plodnic bych soudil, že může vytrvat i dost dlouhou dobu po, dá se říci, "klinické smrti".
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|