Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lesklokorka .... lesklá.????
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 02. září 2013 22:49
  Předmět: Lesklokorka .... lesklá.????
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno 29.8. ve Valmezu v parku Abácie. Uviděl jsem v trávě jakési nepravidelné hnědě poprášené útvary a chvilku mi trvalo, než mi došlo, že se jedná o houby. Nejvíc mne zaujalo to, že ten hnědý prach je na povrchu plodnic a v blízkém okolí. Jsou-li to výtrusy, pak by dle mne měly být pod plodnicí a ne na ní - podle fyzikálních zákonů. Prach se dal celkem snadno setřít a na těchto místech se objevovala lesklá pokožka klobouku v tmavohnědé barvě.
Menší útar měl 2 třeně, velikost asi 8x11 cm a na výšku 5-6 cm. Větší útvar měl 3 třeně, vel. 29x19cm a 10-13cm na výšku. Vše nasvědčuje tomu, že klobouky jednotlivých blízkých plodnic vzájemně srostly. Rourky bílé, po otlačení mírně zahnědávaly. Třeně nebyly jakoby uprostřed útvarů, ale spíše ke kraji. Plodnice byly nápadně tvrdé a mezi popřášeným vrškem a rourkami byl zřetelný nepoprášený pruh vysokého lesku jako by byl nalakovaný, nepravidelně rozmístěný kolem celé plodnice (srostlice plodnic), jakoby odděloval rourky od povrchu klobouku. Tu malou plodnici na 3. dvojsnímku jsem nahmátl vespod pod tou větší srostlicí a vytáhl odsud ven. Nejbližší stromy: jasan, javor, lípa, jírovec a borovice zhruba v přibližně stejné vzdálenosti od menšího útvaru; většímu pak byla nejblíže borovice cca 2 metry. Tyto srostlice byly cca 2-2,5m od sebe. Prakticky skoro pod tou borovicí (60 ? cm) 3 m bokem od většího útvaru jsem si pak všiml ještě jedné plodnice, ale asi už hodně starší, celé černé, které se už na rourkách usadila jakási šedavá plíseň. NAvíc tato plodnice neměla poprášenou pokožku klobouku tím "hnědým práškem". Přesto předpokládám, že se jedná o jeden druh. A nejblíže k tomu mi připadá právě lesklokorka lesklá. Ale můžu se mýlit.

98.11 kB    
Horní sn.= menší útvar, spodní sn. = větší útvar.
DSCN4384L.jpg
   DSCN4384L.jpg

98.17 kB    
Pohled zespoda na větší srostlici.
DSCN4387L.jpg
   DSCN4387L.jpg

99.35 kB    
Porovnání velikosti. Tu malou plodnici jsem vytáhl zpod této srostlice.
DSCN4390L.jpg
   DSCN4390L.jpg

98.19 kB    
Pravděpodobně nejstarší plodnice poněkud bokem.
DSCN4392L.jpg
   DSCN4392L.jpg

krakalek

PříspěvekZaslal: út 03. září 2013 10:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

proc jsou ty vytrusy nahore na kloboucich tady na damyku nekdo vysvetloval, tusim neco s proudenim vzduchu, bylo to nejake tema o lesklokorkach nebo troudnatcich v Datlasu, ale uz nevim, ktere presne.

Podle mne je to lesklokorka jehlicnanova.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 03. září 2013 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 03. září 2013 10:39 krakalek napsal:
proc jsou ty vytrusy nahore na kloboucich tady na damyku nekdo vysvetloval, tusim neco s proudenim vzduchu, bylo to nejake tema o lesklokorkach nebo troudnatcich v Datlasu, ale uz nevim, ktere presne.

Od tohoto příspěvku dál: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55398#55398
krakalek

PříspěvekZaslal: út 03. září 2013 14:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

stejne mi u techto chorosu nejde do hlavy, proc kdyz polozim plodnici na papir/sklo atd., zkratka chci klasickou cestou ziskat vytrusny prach, tak z nich nic nepada Rolling Eyes To uz jsou bez vytrusu, nebo je na to treba nejake specialni metody ? Embarassed
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 05. září 2013 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lesklokorka jehličnanová to být může. Borovice tam roste -viz popis.
Krakalku, možná jsi ji prozatím našel vždy už vyprášenou, tedy už bez výtrusů. Podle tvrdosti plodnic bych soudil, že může vytrvat i dost dlouhou dobu po, dá se říci, "klinické smrti".

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru