Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pavučinec?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 05. listopadu 2013 11:42
  Předmět: Pavučinec?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto pavučince jsem nalezl v České Kanadě poblíž křižovatky zapomenutých silnic u Stoječína kolem 580 mnm. Rostly na okraji různě staré smrčiny se sem tam břízou a bukem, v trávě, ale půda je kyselejší, protože zde hojně roste borůvčí (i když na fotu není vidět). Plodnice byly přímo ukázkové, pravidelné a na první pohled krásné, jak "do reklamy". Výška kolem 10 - 12 cm a průměr o cosi menší asi 8 - 10 cm. Barvy souhlasí. Vím, že pavučince určovat je obtížné, ale třeba ho máte někdo nakoukaný a mohl by vědět. Mám sice svůj tip, ale nechci předem ovlivňovat.

99.6 kB    
DSC06663L.jpg
   DSC06663L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: út 05. listopadu 2013 11:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

MOHL by to být nějaký druh z okruhu pavučince odchylného (Cortinarius anomalus) - sekce Anomali.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 05. listopadu 2013 15:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teri, projel jsem si pár odkazů na p. odchylného a moc se mi to nezdá. Můj typ (prvotní) je pavučinec nádherný. I když, asi oba dva budou nějak blíž příbuzné druhy.
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 05. listopadu 2013 16:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pavučinců u nás roste stovky druhů a valná většina je makroskopicky neurčitelných. Pouze mikroskopicky a to ještě velmi složitě. Tím chci říct, že z fotky se druh stejně s největší pravděpodobností nedozvíš i když anomalus není špatný tip, tak bych tomu říkal maximálně pavučinec.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 15:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 05. listopadu 2013 14:51 Jiří Novák napsal:
Teri, projel jsem si pár odkazů na p. odchylného a moc se mi to nezdá. Můj typ (prvotní) je pavučinec nádherný. I když, asi oba dva budou nějak blíž příbuzné druhy.
Já jsem nepsala že je to odchylný, ale možná něco z jeho okruhu... Co myslíš tím pavučinec nádherný? Cortinarius orichalceus? To je něco úplně jiného....
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 19:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"... Co myslíš tím pavučinec nádherný? Cortinarius orichalceus? To je něco úplně jiného...."
Právě ten jsem měl na mysli. Ale, jak píše Hercuus, bez mikroskopu je to v .... háji. Navíc na to nemám ani čas.

Teri

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 20:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já Ti můžu říct i bez mikroskopu, že tohle C. orichalceus není ani náhodou.
Samozřejmě že se pavučince až na výjimky nedají určovat bez mikroskopu... Ale buď se teda ptáš a názor ostatních Tě zajímá, nebo máš svůj vlastní a přes ten nejede vlak. A dát sem houbu na určení a pak napsat že vlastně nemáš čas se tím zabývat, no nevím, jestli je to ta správná cesta Rolling Eyes
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 21:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemám mikroskop a nejspíš bych na práci s ním stejně asi nenašel čas. Takto to myslím. Že nemám čas na mikroskopování. Napsal jsem to zkráceně.
Přes moje tipy (co může co být) už přejelo tolik vlaků, že je beru jen jako "co kdyby". A pokud už si myslím, že nějaká houba je opravdu ta, kterou si myslím, pak se snažím svůj názor obhájit. Nic jiného. Tady snad dávám najevo, že přes můj tip (p. nádherný) "nejede vlak"? Pouze jsem napsal, že jsem si projel tvůj tip (C. anomalus) a že se mi to na něj nezdá. A nic jiného tím nemyslím.

Teri

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 23:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 06. listopadu 2013 20:26 Jiří Novák napsal:
Nemám mikroskop a nejspíš bych na práci s ním stejně asi nenašel čas. Takto to myslím. Že nemám čas na mikroskopování. Napsal jsem to zkráceně.
Přes moje tipy (co může co být) už přejelo tolik vlaků, že je beru jen jako "co kdyby". A pokud už si myslím, že nějaká houba je opravdu ta, kterou si myslím, pak se snažím svůj názor obhájit. Nic jiného. Tady snad dávám najevo, že přes můj tip (p. nádherný) "nejede vlak"? Pouze jsem napsal, že jsem si projel tvůj tip (C. anomalus) a že se mi to na něj nezdá. A nic jiného tím nemyslím.

Já ale znova říkám, že jsem nepsala anomalus, ale tu sekci Anomali, jen v ní je 20 od sebe velmi těžko odlišitelných druhů. Zkus se podívat třeba na Cortinarius caninus...
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 23:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 06. listopadu 2013 22:04 Teri napsal:

Já ale znova říkám, že jsem nepsala anomalus, ale tu sekci Anomali, jen v ní je 20 od sebe velmi těžko odlišitelných druhů. Zkus se podívat třeba na Cortinarius caninus...

Teď si mě vyděsila: 20 velmi těžko odlišitelných druhů. Hážu ručník do ringu. To je na mě moc. Jestli je to podobné u každého pavučince, tak jen pavučinců u nás musí růst minimálně 999 druhů.
Mimochodem, na Google jsem našel sekci Anomali. Bylo jich zde ale jen asi 6. I ten C. caninus (tuším p. vlčí nebo liščí). Ale též se mi moc nezdálo, že by to mohl být on. Při tom Googlohoubaření jsem tam kdesi narazil na p. kolouší nebo srnčí či nějak hodně podobně - ten se mi zdál blíž - ale jenom dohad.

Hercuus

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 23:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tušim že pavučinců je tak cca 400 druhů u nás rostoucích, aspoň si to teda takhle kdysi zapamatovala moje hlava a je to rod s nejvíce počtem druhů. Takže pavučince většinou i když jsou sebevíc hezký přecházim bez fotopovšimnutí. člověk nemůže znát všechno. Dříve se to dělilo na různý podrody, např. Phlegmacium, Telamonia, Seriocybe, Dermocybe atd.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 07. listopadu 2013 0:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nerad bych mystifikoval, ale pokud si alespoň rámcově pamatuju slova M. Berana, tak podle nového pojetí určité skupiny autorů mají jen některé sekce tohoto rodu stovky druhů, takže by mělo být ve (střední?) Evropě hodně přes tisíc druhů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 07. listopadu 2013 0:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tomu bych klidně věřil Very Happy
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 07. listopadu 2013 13:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že mi Bohouš Bušek (odborník na vláknice) jednou říkal, že pavučinců u nás roste okolo 800 druhů...
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 07. listopadu 2013 15:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 07. listopadu 2013 12:40 Yohaness napsal:
Myslím, že mi Bohouš Bušek (odborník na vláknice) jednou říkal, že pavučinců u nás roste okolo 800 druhů...

No, potěš koště! Já jsem těch 999 napsal jako nadsázku a teď koukám, že je to skoro fakticky pravda.
Asi ty pavučince budu fotit i nadále, i s tím rizikem, že nebudou přesně určeny. (Samozřejmě, takovýmito snímky se nemůžu veřejně prezentovat.) Často se totiž jedná o velice krásné houby - např. i tento pavučinec, který tuto diskuzi rozpoutal.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru