Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
sírovec žllutooranžový
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 03. června 2012 22:47
  Předmět: sírovec žllutooranžový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Může toto být mladý sírovec? Který začal rašit, ale díky tomu, že zde na Valašsku je dlouhotrvající sucho, tak zaschnul? Byl asi tak 1 metr nad zemí na kmeni švestky ve švestkové aleji kolem silnice z Poruby do Lešné (u Valašského Meziříčí - neplést s Lešnou u Zlína!!!) Na náhledu je asi tak skutečná velikost tohoto trsu -zhruba 7 cm na výšku. O kus dál, asi ob 3 - 4 stromy jsem našel další sírovec, vetší, ale též už dosti zaschlý -viz Datlas, kam jsem jej vložil. A ještě k tomu mi jeden místní sdělil, že zde, v této aleji se sírovce vyskytují docela často. A co vím tak obecně, tak sírovce švestky celkem "milují" (známý mi před čtyřmi dny věnoval nádherný sírovec, který mu vyrostl v rozsoše švestky na jeho zahradě, má 6 nebo 7 plodnic nad sebou a docela pravidelných a skoro stejně velkých; velikost tohoto trsu je cca 18x18x18 cm; chci si jej nechat uschnout celý, jestli se mi to povede, protože už měl okraje docela zaschlé, když mi jej známý předával a to jej utrhnul chvíli před tím než mi jej věnoval -ale prý jej tam na té švestce -starší strom -pozoroval už snad 3 - 4 týdny před tím).

99.41 kB    
DSC06248L.jpg
   DSC06248L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: po 04. června 2012 14:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mně to připadá spíš na nějaký ohňovec.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 04. června 2012 14:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

taky bych hledal mezi ohňovcema
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Joeking

PříspěvekZaslal: po 04. června 2012 23:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ohňovec ovocný
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. června 2012 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za odpovědi. Právě že v okolí (švestková alej asi 400 _ 500 m dlouhá) se sírovce nacházívají, tak jsem uvažoval, že by to mohl být mladý a zaschlý. Podívám se do ohňovců. Ten o. ovocný by to mohl být. Včera jsem se tam byl podívat znovu a na dalších 2 - 3 švestkách porůznu v této aleji jsem našel našel další takovéto plodnice.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 07. června 2012 8:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V Praze Dejvicích, kousek od metra, rostrou "švestky" a na některých rostou sírovce a na některých ohňovce, a jestli se nepletu, tak si každý obsadil svůj strom na strom toho druhého neleze.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 18. října 2013 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 07. června 2012 7:29 Bob napsal:
V Praze Dejvicích, kousek od metra, rostrou "švestky" a na některých rostou sírovce a na některých ohňovce, a jestli se nepletu, tak si každý obsadil svůj strom na strom toho druhého neleze.

Bobe, povedlo se mi letos narazit na asi vzácnost. Píšeš, že ohňovce a sírovce si vzájemně nelezou "do rajónu". Myslím, že to vzpomínal ještě někdo jiný, ale už si nevzpomenu kde a kdy. Doposud mi to i souhlasilo,než jsem letos v září na jedné švestce ve švestkové aleji mezi Lešnou (u ValMezu) a Porubou našel oba dva na jednom stromu: Sírovec je na kmeni vidět velice jasně, ohňovce jsem označil šipkami, byly tam totiž hned 2 ex, jeden je na větvi nahoru jakž takž viditelný (na fotu) a druhý je vidět jen jako tmavší výstupek proti světlu na levé skoro vodorovné spodní větvi.

99.94 kB    
DSCN4453L2.jpg
   DSCN4453L2.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. října 2013 11:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A je to určitě sírovec? Zkoumal jsi ho nebo jen z povzdálí fotil?
pavka

PříspěvekZaslal: po 21. října 2013 18:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Že by montážní pěna s odpuzovadlem divočáků? Hned vedle kukuřice...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 23. října 2013 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tak, už jsem se na to jednou taky nachytal Smile
emil54

PříspěvekZaslal: st 23. října 2013 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jeden kamarád se po pěti pivech v hospodě přiznal, že si tu montážku dokonce jednou zakrojil Very Happy
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 23. října 2013 20:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 21. října 2013 10:07 Bob napsal:

Skutečně sírovec. Krásný, mlaďoučký, měkoučký, teprve sotva vypučelý. To víš, že jsem si ho pořádně okoukal. Montážní pěna s tím odpuzovadlem - taky jsem se na ní jinde nachytal - je spíše tmavší, tak k zašlé žluté až světle hnědavé. Chtěl jsem si ten sírovec později sklidit, ale už jsem se tam nedostal. Mimochodem, ten druhý ohňovec na té skorovodorovné větvi, jsem uviděl, až když jsem zblízka zkoumal právě toho sírovce. Pro jistotu posílám detail tohoto sírovce.

98.98 kB    
DSCN4443L.jpg
   DSCN4443L.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 13:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st října 23, 2013 12:36 emil54 napsal:
Jeden kamarád se po pěti pivech v hospodě přiznal, že si tu montážku dokonce jednou zakrojil Very Happy

Laughing Laughing Laughing

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. listopadu 2013 19:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. října 2013 19:25 Jiří Novák napsal:
po 21. října 2013 10:07 Bob napsal:

....Chtěl jsem si ten sírovec později sklidit, ale už jsem se tam nedostal....

Dostal jsem se tam, jen jsem si na to v době psaní příspěvku nevzpomněl. Až dneska jsem našel fotografie pořízené o 4 dny později, ale sírovec už byl nejedlý. Tak jsem jen znova vyfotil tuto kombinaci 2 chorošů na jednom stromu.

99.25 kB    
Celkový pohled.
DSC06402L.jpg
   DSC06402L.jpg

98.52 kB    
Detaily.
DSC06399L.jpg
   DSC06399L.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 07. listopadu 2013 8:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skvělé!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru