Zaslal: út 12. listopadu 2013 21:27 Předmět: Pečárka
Tento žampion jsem objevil na konci září na okraji sídliště Vyhlídka 2 ve ValMezu. Plodnice rosty v trávě, kde nejbližším stromem byl javor asi 2-3 metry, pak lípa asi 5 - 6 metrů od nich; obojí mladé stromy. Klobouky shora slabě narůžovělé se střapatým okrajem - zbytky vela? Průměr asi 6 - 7 cm a i cca takto vysoké. Vůni nevím, ale spíš nijaká, jinak bych si ji (výraznější) nejspíš poznačil do bonzbloku. Co jsem zkoumal, tak mi nejblíž vychází žampion (pečárka) letní. Může to být on?
To nevím. Asi jsem furt spíš jen praktickej houbař. Nekrájel jsem ho. Ale na klobouku je po vylomení třeně vidět začervenání. Třeň mi upadl při vvydobývání a je to čerstvé. Jen jsem to naaranžoval a cvakl. _________________ JGLN
Tuříne, mám nějak zafixováno, že p. polní má klobouk bílý až možná slabě nažloutlý, ale bez těchto narůžovělých až růžově nahnědlých tónů. I, co jsem zjišťoval, tak se tyto tóny (růžové - hnědavé) neuvádějí. A pak za mého mládí, když se ještě pásaly krávy volně na loukách, tak právě na těchto místech rostlo žampiónů polních na nůše. A zde, na místě mého nálezu tak maximálně sem tam "pohnojí" venčený pes. To mi k tomu právě moc nesedí. Ale můžu se mýlit _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory