Zaslal: čt 14. listopadu 2013 22:20 Předmět: Lesklokorka, jaká?
Potkal jsem ji v půlce července v zámeckém arboretu u zámku v Lešné u Valašského Meziříčí (Lešná u Zlína je jinde). Na kmeni mohutného buku. Průměr kolem 13 cm. Mám za to, že obě plodnice patří ke stejnému druhu. Zkusil jsem hořící sirkou povrch horní plodnice - tavil se. Je to vidět na fotu - ten tmavý flíček vpravo. Tudíž mám za to, že to není lesklokorka ploská. Spíš to může být l. pryskyřičnatá (pryskyřičná?), případně l. Pfeifferova. Někde jsem vyštrachal, že jedna z nich má plodnice spíše jednoleté a druhá víceleté. (Momentálně se tam ale nedostanu,protože "nevlezu" do auta - pořádně neohnu pravé koleno - vazy nebo tak něco.) Můžete být někdo té dobroty a něco mi k tomuto sdělit?
S největší pravděpodobností to bude Ganoderma pfeifferi - l. Pfeifferova. Asi před týdnem mi to, zatím nepřímo, potvrdil mykolog p. Lederer (tuším že je z Frýdku-Místku), který l. Pfeifferovu v tomo zámeckém arboretu též objevil - nezávisle na mě o několik měsíců později. Nyní čekám na jeho přesné vyjádření.
Na č. 5570 je současná podoba této lesklokorky. Na č. 5571 pak poloha jejího umístění na buku těsně nad patou (bází). Zároveň musím s omluvou dodat, že tato není na (jak výše zmiňuji) mohutném buku, ale na buku, dá se říci o "normálním" průměru kmenu asi 49 - 54 cm. Na tom mohutném buku, který zmiňuji, se v tomto arboretu nachází l. ploská. Nějak se mi, nechtíc, povedlo ty buky prohodit. '
Původní snímek jsem fotil 13. 7. a pak jsem se tam nedostal, až nyní - 5. 12. Stále je na horní plodnici patrná moje tehdejší "zkouška ohněm" - větší tmavší flíček napravo od prostředka. Houba se od té doby samozřejmě trochu rozrostla.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory