Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Minihouba ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 21. listopadu 2013 20:55
  Předmět: Minihouba ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno na trávníku mezi chodníkem a plotem okolo jedné chalupy téměř na okraji ValMezu 9. 11. Rozměry: výška asi 4 cm a průměr klobouku kolem 2,5 cm. Nejprve, při pohledu seshora, jsem tipoval, že asi nějaká kržatka, ale pak po vyloupnutí mě napadlo, že spíš nějaký pavučinec, ale obojí je jen odhad. Jestli mě někdo z vás může alespoň nasměrovat.

100.13 kB    
DSCN5356L.jpg
   DSCN5356L.jpg

JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 23. listopadu 2013 5:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Cortinarius z okruhu Telamonia
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 29. listopadu 2013 22:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 23. listopadu 2013 4:59 JETHRO napsal:
Cortinarius z okruhu Telamonia

Díky za odpověď. Pavučinec jsem tušil. Ale jestliže je navíc z okruhu Telamonia, tak to "hážu ručník do ringu". NE že bych nechtěl vědět, co je to zač, ale okruh Telamonia ve mně vzbuzuje hrůzu dopředu. Možná až časem najdu (povede-li se mi to) další plodnice, třeba příští rok, že bych zkusil zapátrat. Ale momentálně k tomu nemám nejmenší chuti. Doufám, že tím nikoho neurazím a nenaštvu. To bych nechtěl. Jen jsem zkusil, co to asi může být.

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: pá 29. listopadu 2013 23:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím Tě, Jirko, neříkej nahlas, že jsi vůči takovým "telamonkám" úplně splachovací. Existuje jeden člověk, který je v Čechách jednička na pavučince. A jak ho známe, sice by se zrovna nenaštval, ale jistě by tak nějak divně kroutil hlavou ... skoro div, že by mu neupadla ... a doprovázel to kroucení nejednou sardonickou (Russula sardonia) čili jízlivou a možná i dehonestující poznámkou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 03. prosince 2013 20:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 29. listopadu 2013 22:48 Josef Chalupský II napsal:
Prosím Tě, Jirko, neříkej nahlas, že jsi vůči takovým "telamonkám" úplně splachovací. Existuje jeden člověk, který je v Čechách jednička na pavučince. A jak ho známe, sice by se zrovna nenaštval, ale jistě by tak nějak divně kroutil hlavou ... skoro div, že by mu neupadla ... a doprovázel to kroucení nejednou sardonickou (Russula sardonia) čili jízlivou a možná i dehonestující poznámkou.

Josefe, tak mi to nedalo a zkoušel jsem hledat. Po asi hodině jsem to vzdal, protože jsem sice našel trochu podobnost (mezi Telamonia) - snad p. kolouší, ale ten má růst pod jehličnany, zvláště smrky a ne na trávníku; poblíž je sice túje nebo něco podobného, ale .... nevím.

JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 04. prosince 2013 22:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Cortinarius hinnuleus-p.kolouší nebo taky srnčí roste pod listnáči,buky,duby našel jsem ho i pod lípami s vtroušenou borovicí
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 10. prosince 2013 20:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. prosince 2013 21:00 JETHRO napsal:
Cortinarius hinnuleus-p.kolouší nebo taky srnčí roste pod listnáči,buky,duby našel jsem ho i pod lípami s vtroušenou borovicí

Jethro, omloouvám se. Roste hlavně pod listnáči, jak ty píšeš. Možná i spíš jedině pod listnáči. Díky za připomenutí. Nejspíš jsem při hledání, co to může být, narazil i na podobný druh, který roste pod jehličnany (a jehož jměno už jsem stačil zapomenout), a který jsem pak zavrhnul jako málo pravděpodobný, ale zůstalo mi zafixováno místo jeho výskytu a to jsem pak aplikoval na p. kolouší.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru