Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
emil54
|
Zaslal: so 09. listopadu 2013 20:01 Předmět: Pečárka hajní |
 |
|
U cesty ve smrkovém lese, prošpikovaném břízou. Klobouk měl v průměru cca 5 cm, voněla silně, ale příjemně - snad anýzově.
Vychází mi z toho pečárka hajní, ale dříve jsem si moc pečárek nevšímal, takže nevím. A pak taky ta doba je podivná. Ale ono je toho letos podivného povícero...
Mohla by to být ona?
Pokud ano, má být jedlá, ale přijde mi na talíř moc navoněná. Máte někdo zkušenosti s její konzumací?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 09. listopadu 2013 22:38 |
 |
|
Máš pravdu, Emile, v tuto dobu už pečárky obykle nejsou. Druhou pravdu máš v tom, že pečárka to bude (podle tvaru plodnice a barvy lupenů v ještě "uzavřeném" klobouku). Ale která? Hajní? Ovčí? Hlíznatá? (alespoň já vidím takový trochu jakoby náznak hlízy na bázi třeně na tom řezu, ale u hlíznaté by to neměl být jenom náznak jako spíš téměř opravdová hlíza). Nebo je to nějaká jiná pečárka? To je těžko říct, ale pravděpodobně se to bude motat v tom okruhu, který jsem naznačil. Příjemná vůně, asi nejspíše anýzová - tu některé z jedlých pečárek mají. Asi je možná škoda, žes ji nenechal trochu "dospět". U takto mladé plodnice ty makroznaky hodně splývají. (S mikroznaky nemohu sloužit - nemám mikroskop ani zkušenosti s tímto.)
Ještě bych doplnil, že všechy tři pečárky, které tu jmenuji jsou jedlé, ale je otázka, jestli je to jedna z nich nebo ne.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 10. listopadu 2013 9:23 |
 |
|
K té jedlosti: Na webu ČMS je článek o žloutnoucích pečárkách, z něhož vyplývá, že pečárky, které smrdí desinfekcí, žloutnou a po čase hnědnou, jsou jedovaté, zatímco pečárky s anýzovou vůní, které žloutnou méně a už dál barvu nemění, jsou jedlé.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: ne 10. listopadu 2013 19:24 |
 |
|
"...Ale ono je toho letos podivného povícero...
Taky mě to překvapilo,ale dnes jsem nalezl 2 čerstvé plodnice pečárky polní,
ta jedna byla ještě uzavřená.Dále štítovku jelení a šupinovku kostrbatou.
Klasické pozdně podzimní houby jako čírůvka dvoubarvá a fialová,mlženka nebo hlíva ústřičná byly v menšině...Taky kroutím hlavou...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 10. listopadu 2013 19:52 |
 |
|
Když jsme u toho, tak dnes jsem našel pečárku zápašnou, slzivku kořenující, chřapáč kadeřavý, ryzec zlatomléčný a pár dalších (většinou čerstvých mladých hub), které nejsou pro pozdní podzim úplně typické. Pod opadanými duby toho teď roste víc než v polovině října...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: po 11. listopadu 2013 14:27 |
 |
|
No, je to fakt nějak na hlavu postavené. Třeba tu zmiňovanou šupinovku kostrbatou jsem letos vůbec nepotkal, přestože je jí jiná léta na na jedné lokalitě plný les celý podzim. Naopak se teď roztrhl na Lhůtě pytel s liškou nálevkovitou, o kterou jsem tam léta nezakopl. Inu což, hlavně že něco roste a člověk necourá mrtvým lesem.
Jinak, Jirko, díky za námět ke studiu. Jdu se v tom trochu pohrabat.
Tori, díky za link, potvrdilo mi to moji domněnku, že ty navoněné asi půjde sežrat, nicméně zajímalo by mne hlavně jestli jsou upravené i chutné. Tahle vůně mi spíš sedí k bábovce s kakaem nežli k omáčce nebo smaženici. Třeba Májovky, které jsem letos vzal ochutnat poprvé, mne chutí a vůní nějak extra v omáčce neoslovily.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: po 11. listopadu 2013 20:23 |
 |
|
[quote="po 11. listopadu 2013 13:27 emil54"]
Jinak, Jirko, díky za námět ke studiu. Jdu se v tom trochu pohrabat.
Emile, dej pak vědět, k čemu jsi došel. Třeba sem. Dík.
S žampionama mám asi takovou zkušenost, že v posledních letech už bezpečně rozeznám snad jen císařský (Agaricus augustus), růstává mi tu kousek pod panelákem a voní opravdu hodně a velice příjemně. Mělo by to být po anýzu -podle literatury. Nicméně řízečky z něj byly vyni... vyni... Ostatní co během sezóny potkávám většinou patří k těm zápašným. Např letos asi tak na přelomu jara a léta: cca 28 ex krásných žámpionů, ale po bližším prozkoumání jsem je nechal být, protože na bázi třeně po poranění žloutly a navíc jsem i přes rýmu téměř chronickou zachytil můj nos při přičuchnutí nějaký náznak nepříjemného pachu. Tak něco jak "voněly" staré bakelitové zásuvky (vypínače apod.) ve starých barácích (dříve se tato součást elektroinstalace vyráběla právě z bakelitu, než ji nahradily dnešní plasty). Snad bý to mělo být po karbolu, ale nevím, jaký má karbol pach. Právě takto "starobakelitově" mám zafixovaný ž. zápašný a zřejmě i druhy z okolí tohoto, i když u některých nemusí být ten pach tak výrazný, aby na sebe upozornil už při sběru, nicméně potom při dušení už to jde poznat celkem hodně bezpečně - vlastní zkušenost: 2 hodiny jsem pak větral kuchyň....
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|