Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pečárka hajní
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54



Založen: 10. 06. 2012
Příspěvky: 274

PříspěvekZaslal: so 09. listopadu 2013 20:01
  Předmět: Pečárka hajní
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U cesty ve smrkovém lese, prošpikovaném břízou. Klobouk měl v průměru cca 5 cm, voněla silně, ale příjemně - snad anýzově.
Vychází mi z toho pečárka hajní, ale dříve jsem si moc pečárek nevšímal, takže nevím. A pak taky ta doba je podivná. Ale ono je toho letos podivného povícero...

Mohla by to být ona?

Pokud ano, má být jedlá, ale přijde mi na talíř moc navoněná. Máte někdo zkušenosti s její konzumací?



   105.83 kB    
9. listopad 2013 Obora
IMG_5632.JPG
   IMG_5632.JPG

   99.48 kB    
9. listopad 2013 Obora
IMG_5634.JPG
   IMG_5634.JPG

   85.88 kB    
9. listopad 2013 Obora
IMG_5636.JPG
   IMG_5636.JPG
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: so 09. listopadu 2013 22:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Máš pravdu, Emile, v tuto dobu už pečárky obykle nejsou. Druhou pravdu máš v tom, že pečárka to bude (podle tvaru plodnice a barvy lupenů v ještě "uzavřeném" klobouku). Ale která? Hajní? Ovčí? Hlíznatá? (alespoň já vidím takový trochu jakoby náznak hlízy na bázi třeně na tom řezu, ale u hlíznaté by to neměl být jenom náznak jako spíš téměř opravdová hlíza). Nebo je to nějaká jiná pečárka? To je těžko říct, ale pravděpodobně se to bude motat v tom okruhu, který jsem naznačil. Příjemná vůně, asi nejspíše anýzová - tu některé z jedlých pečárek mají. Asi je možná škoda, žes ji nenechal trochu "dospět". U takto mladé plodnice ty makroznaky hodně splývají. (S mikroznaky nemohu sloužit - nemám mikroskop ani zkušenosti s tímto.)
Ještě bych doplnil, že všechy tři pečárky, které tu jmenuji jsou jedlé, ale je otázka, jestli je to jedna z nich nebo ne.

_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori_
Anonymní





PříspěvekZaslal: ne 10. listopadu 2013 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

K té jedlosti: Na webu ČMS je článek o žloutnoucích pečárkách, z něhož vyplývá, že pečárky, které smrdí desinfekcí, žloutnou a po čase hnědnou, jsou jedovaté, zatímco pečárky s anýzovou vůní, které žloutnou méně a už dál barvu nemění, jsou jedlé.
Návrat nahoru
Michal Zima



Založen: 19. 05. 2010
Příspěvky: 242
Bydliště: Praha 3

PříspěvekZaslal: ne 10. listopadu 2013 19:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"...Ale ono je toho letos podivného povícero...


Taky mě to překvapilo,ale dnes jsem nalezl 2 čerstvé plodnice pečárky polní,
ta jedna byla ještě uzavřená.Dále štítovku jelení a šupinovku kostrbatou.
Klasické pozdně podzimní houby jako čírůvka dvoubarvá a fialová,mlženka nebo hlíva ústřičná byly v menšině...Taky kroutím hlavou... Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1388
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: ne 10. listopadu 2013 19:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jsme u toho, tak dnes jsem našel pečárku zápašnou, slzivku kořenující, chřapáč kadeřavý, ryzec zlatomléčný a pár dalších (většinou čerstvých mladých hub), které nejsou pro pozdní podzim úplně typické. Pod opadanými duby toho teď roste víc než v polovině října...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54



Založen: 10. 06. 2012
Příspěvky: 274

PříspěvekZaslal: po 11. listopadu 2013 14:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, je to fakt nějak na hlavu postavené. Třeba tu zmiňovanou šupinovku kostrbatou jsem letos vůbec nepotkal, přestože je jí jiná léta na na jedné lokalitě plný les celý podzim. Naopak se teď roztrhl na Lhůtě pytel s liškou nálevkovitou, o kterou jsem tam léta nezakopl. Inu což, hlavně že něco roste a člověk necourá mrtvým lesem.

Jinak, Jirko, díky za námět ke studiu. Jdu se v tom trochu pohrabat.

Tori, díky za link, potvrdilo mi to moji domněnku, že ty navoněné asi půjde sežrat, nicméně zajímalo by mne hlavně jestli jsou upravené i chutné. Tahle vůně mi spíš sedí k bábovce s kakaem nežli k omáčce nebo smaženici. Třeba Májovky, které jsem letos vzal ochutnat poprvé, mne chutí a vůní nějak extra v omáčce neoslovily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: po 11. listopadu 2013 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

[quote="po 11. listopadu 2013 13:27 emil54"]

Jinak, Jirko, díky za námět ke studiu. Jdu se v tom trochu pohrabat.

Emile, dej pak vědět, k čemu jsi došel. Třeba sem. Dík.
S žampionama mám asi takovou zkušenost, že v posledních letech už bezpečně rozeznám snad jen císařský (Agaricus augustus), růstává mi tu kousek pod panelákem a voní opravdu hodně a velice příjemně. Mělo by to být po anýzu -podle literatury. Nicméně řízečky z něj byly vyni... vyni... Ostatní co během sezóny potkávám většinou patří k těm zápašným. Např letos asi tak na přelomu jara a léta: cca 28 ex krásných žámpionů, ale po bližším prozkoumání jsem je nechal být, protože na bázi třeně po poranění žloutly a navíc jsem i přes rýmu téměř chronickou zachytil můj nos při přičuchnutí nějaký náznak nepříjemného pachu. Tak něco jak "voněly" staré bakelitové zásuvky (vypínače apod.) ve starých barácích (dříve se tato součást elektroinstalace vyráběla právě z bakelitu, než ji nahradily dnešní plasty). Snad bý to mělo být po karbolu, ale nevím, jaký má karbol pach. Právě takto "starobakelitově" mám zafixovaný ž. zápašný a zřejmě i druhy z okolí tohoto, i když u některých nemusí být ten pach tak výrazný, aby na sebe upozornil už při sběru, nicméně potom při dušení už to jde poznat celkem hodně bezpečně - vlastní zkušenost: 2 hodiny jsem pak větral kuchyň....

_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory