Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kostrovka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 25. listopadu 2013 22:58
  Předmět: Kostrovka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto možná i zajímavou houbu jsem našel 16. 9. u Byniny (okrajová část ValMezu) ve smíšeném lese na okraji mýtinky na borovém pařezu. Plodnice střechovitě nad sebou a zřejmě í některé sousední srostlé, velikost (délka x šířka) asi 3 - 7 x 2 cm. Rourky na spodku plodnic celkem hodně potrhané, že vypadaly skoro až jako ostny. Vychází mi to na starší kostrovku šedavou, je-li to ona?

186.91 kB    
DSCN4760L.jpg
   DSCN4760L.jpg

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 26. listopadu 2013 0:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zase budu moc "chytrej". Jirko, ty běžné kostrovky tohoto typu jsou dvě: kostrovka beztvará (Skeletocutis amorpha) a kostrovka šedavá (Skeletocutis carneogrisea). Ten choroš na Tvých fotkách vypadá spíš jako nějaký bránovitec (Trichaptum = Hirschioporus). Mít to v ruce, je to jasné. Jen podle fotky je to těžké. Kostrovky nemají takové fialové rouško čili hymenium. Ale takhle na konci sezóny, kdo ví ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 27. listopadu 2013 14:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Josefe, díky za "nakopnutí". S největší pravděpodobností to bude bránovitec hnědofialový - Trichaptum fuscoviolaceum. (Doufám, že jsem to napsal dobře.) Hned se lépe hledá, když zkušenější poradí. Já mám ještě jeden nález této houby už ke konci června. Viz foto. Tehdy jsem nedopátral nic o co by se mohlo jednat a tak to sem ani nedával. Nebo jsem na to zapomněl. Ale je vidět, že je to ta samá houba. Navíc také na borovici, tentokrát na padlém a už více trouchnivějícím kmeni u obce Růžďka zde na Valachách.
Jak jsem tak pátral i zde po Damyku, tak jsem si všiml, že bránovitec hnědofialový i jedlový tu zřejmě nemají v Datlase svou rubriku (téma). Alespoň mi ji vyhledávač nenabídnul.

124.78 kB    
DSCN2384L.jpg
   DSCN2384L.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru