Zaslal: po 30. prosince 2013 21:07 Předmět: Arrhenia spathulata - retiruga?
Zdravím!
Před měsícem jsem na zaschlých stéblech trávy nalezl tento mecháček.
Bylo to na vyježděné cestě přes louku u lesa. Nějaký mech v trávě taky rostl, ale na něm nebyla ani jedna plodnička.
Můžete mi, prosím, někdo pomoci s určením bez mikroskopie, jen s popisem biotopu a substrátu?
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: út 31. prosince 2013 0:49
asi neporadim, ale nemohl by to být nějaký úplně jiný rod, nenapadá mě teda zrovna který ale když to vemu vylučovací metodou, tak trpkovitka by měla jinej hymenofor, mecháček by vzhledově docela odpovídal, ale nenašel jsem v literatuře, že by se mu zalíbilo na trávě, protože tohle očividně roste z trávy, ale nemam s timto rodem moc zkušeností, take úplně nevím.. a taky by podle mě neměli být mecháčky takhle světlý.. taky mi to trochu připomíná albinotickou mušlovku plstnatou, ale to je blbost a jen mam velkou představivost . Snad něco někoho napadne smysluplnějšího . Kdybych si ale i tak musel vybrat mezi A. spathulata a A. retiruga, tak určitě spíš ta retiruga. Ale opravdu bez jakýkoliv záruky.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory