Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Psathyrella?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jenda

PříspěvekZaslal: st 22. ledna 2014 22:46
  Předmět: Psathyrella?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ve svém fotoarchivu jsem náhodou našel neurčenou houbu z listopadu 2012, z okolí Chomutova, bohužel bez jakýchkoli poznámek, jen si pamatuji, že rostla v několika menších trsech u báze živého listnatého stromu, bez výrazné vůně. Podle barvy lupenů a trsnatého růstu mě nenapadá nic jiného než křehutka (?) s předpokladem nemožnosti zařazení do druhu jen dle fotky Smile

168.72 kB    
křehutka?
Otvice, 24.11.12.jpg
   Otvice, 24.11.12.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: st 22. ledna 2014 23:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

asi to bude nějaká křehutka.. kdybych jí měl v ruce a zjistil, že je fakt křehká, tak bych si byl ještě trochu jistější, že je to křehutka, ale do druhu neporadim Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jenda

PříspěvekZaslal: út 28. ledna 2014 15:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. V Přehledu hub střední Evropy se uvádí, že u báze živých listnáčů roste zejména křehutka čokoládová, ale další indicie pro takové určení už nemám. Ponechám jako Psathyrella sp.
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 28. ledna 2014 21:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

podívej na tohle vlákno Smile) Podle mě tohle by mohla být ta Křehutka čokoládová, ale sám to s jistotou nevím, ještě jsem neměl čas to strčit pod mikroskop, ale pracovně od oka mě nic lepšího zatim nenapadlo Smile http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=7453&highlight=%9At%EDtovka+%9E%EDhan%E1
Jenda

PříspěvekZaslal: st 29. ledna 2014 8:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hm... tak díky shlédnutí té diskuse začínám mít pochybnosti i o určení rodu Smile. Pokud mikroskopem určíš tu tvou podobnou, dej vědět.
Hercuus

PříspěvekZaslal: st 29. ledna 2014 18:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rod Psathyrella bude nejspíš správně.. nevim co jinýho by to mohlo být, možná tak ještě Hebeloma, ale to spíš ne.. víc z toho asi nevykoumám Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru