Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Copajetotuto

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 13:58 Předmět: Několik nápadů k diskuzi |
 |
|
Protože si Bob a Lupo přejí vědět copa nás napadá, když se tu hrabem tak:
1) Možná by nebylo od věci jako zvláštní fórum zavest "Netporadnu", kam by zájemce vrazil jenom foto a základní informaci o nálezu, a praktici (jež určitě není potřeba jmenovat ) by posoudili, pokud by si byli jisti? Myslím, že přesně tohle by bylo bezva i pro spoustu nepřihlášených
2) Když jsme tak u té poradny, co se pokusit o specielní součást v atlase, kde by se porovnávali "dvojníci" (např. typický masák a m.tygrovitá) z pohledu odlišných znaků dokumentovaných fotograficky či graficky na jedné obrazovce.
3) objevil jsem na http://www.rysch.com/pilze/index.htm takovýhle pěkný slovníček. Že bychom to nedokázali taky? jen bych to malinko rozšířil i o slova jako košík, podhoubí, třeň, atp.
4) co v atlase pro ty, jež zadávají umožnit, aby se u chráněných hub neobjevovalo jedlá/nejedlá/vrahoun, ale i "chráněná" či "v ČR chráněná". V tištěných atlasech to bývá dost běžné _________________ Jarda alias Copajetotuto
Naposledy upravil Copajetotuto dne pá 28. dubna 2006 14:48, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:15 |
 |
|
1) Totu přeci máme! Netporadna je v podstatě fórum http://www.damyko.info/ForumA/viewforum.php?f=5
Určování hub a vůbec trochu vážněji o houbách
Neregistrovaní do něj mají přístup také ... pokud nikoli je to chyba nastavení a opravíme to. Jinak bych řekl, že cílem DAMyko je upravovat ho pro potřeby členů, kterým se může stát v podstatě kdokoli.
2) Ano, takové tendence jsou. Zatím je to vše formou políčka Zaměnitelnost v Atlase. Jejich fotografie lze naleznou v Atlase - pokud je už máme. Autoři Atlasu se to snaží provázat odkazami. Takže, tohle tu taky víceméně máme a nebo tím směrem směřujem
3) Slovníček je fajn. Ten co je na ČMS na jejichž stránky se odkazujeme je téměř dokonalý. Pokud chceš vytvořit jakýkoli - s chutí do toho! Rádi ti pomůžeme s jeho vystavením na webu. Je velmi pravděpodobné, že multijazyčný mykologický slovník bude do roka součástí DAMyka ... ale ať to nezakřiknem.
4) Opět myslím, že to víceméně funguje. Pokud ti to někde chybí, vznes připomínkuv diskuzi u toho daného druhu. Pokud to myslíš tak, že by jedlost byla u chráněných hub zatajována ... no já nevím ... cenzůra i na vlastnosti hub? ... kdysi jsme tu probírali, jestli tu mít i halucinogení houby ... výsledek byl Ano. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:26 |
 |
|
4) Uvedení chráněnosti je docela důležitý údaj. Pokud jde o zahraničí, myslím, že na to stačí poznámka. Pokud jde o ČR tak není problém do políčka o jedlosti uvést "Jedlá, Chráněná", "Jedovatá, Ohrožená", stačí se na tom pouze domluvit. Seznam chráněných a ohrožených druhů tu už v diskusi je, mohu ho do stránek zapracovat natrvalo.
Naposledy upravil Lupo dne pá 28. dubna 2006 14:27, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:26 |
 |
|
Můj osobní názor na přípomínku Jardy:
Myslím si, že připichovat další sekci (netporadnu) je naprosto zbytečný. Pokus jsem někdo přijde většinou fotku neznámé houby připíchne rovnou do nově založeného tématu. Většinou tomu dá standartní název Co je to? Potřebuji určit. Vždy se najde někdo, kdo mu to určí a připichují se další fotografie k danému druhu + většinou další diskuze. Netrvá dlouho a všímavý admin téma přejmenuje podle druhu a jedeme dál. Jinak by postupem času vzniklo několik stovek témat typu co je to? Neznam. apod. a nikdo by se v tom nevyznal.
k bodu 2) super nápad. Nebylo by asi špatné připichovat k podobným druhům druhy podobné. Mi amatéři by jsme tak měli lepší orientaci v podobných druzích.
k bodu 4) ještě lepší nápad. Např. u kytek se s tim nikdo neobejde, a u hub by to mělo platit taky. Sice chráněných druhů hub moc nemáme, ale právě proto. Tady jen dotaz existuje u hub stejná klasifikace jako u rostlin? Např. ubývající druh, ohrožený druh, v červeném seznamu? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:31 |
 |
|
1) ano máme, jen poněkud skrytě a promíšeně s dalšími vlákny. Takže znovu, netvrdil jsem, že to neexistuje, jen si myslím, že by to mělo být vytaženo zvlášť a mimo další vážnější diskuzi o mykologii.
2) Návrh je o tom, že stránka by ukazovala ZÁROVEŇ ty znaky, které lze použít. Což tu není. Neboli nikoliv odkaz, ale vedle sebe na jedné stránce dva obrázky třeba okraje klobouku, dva obrázky prstenu (když už jsme u toho masáka) atd.
3) přesně to jsem měl na mysli .. multijazyčný slovník na těchto stránkách
4) Jedlost nejedlost je velmi výraznou součástí atlasu, zatímco chráněnost je tam téměř skryta. To je oč mi běží tedy přesně to co teď navrhnul Lupo. _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:37 |
 |
|
když to teď po sobě čtu, tak je mi jasné, že specielně bodem 2) otvírám pandořinu skříňku  _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:38 |
 |
|
Já jsem tě pochopil naprosto přesně.
k bodu 2) tak jsem to taky pochopil. Neni na to podívat se přímo (samo, že vedle sebe) na porovnání důležitých detailů
k bodu 4) Naprostý souhlas. Chráněnou žádnou nemám, ale jakmile bych jí měl, hned bych hodně tučně a barevně vyzdvihl, že je chráněná. Nebo aspoň ohrožená. Myslím si, že to je věc na které se asi bez problému domluvíme naprosto všichni |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:42 |
 |
|
Myslíš, že je to tak žhavé téma. Že by to muselo být hned pandořina skříňka? Myslím si, že většina věcí tu "tak nějak" funguje i když vylepšit se dá vždycky něco. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Copajetotuto

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:46 |
 |
|
Spíš jsem si představil, jak by vypadala taková stránka, která by na základě zneků rozlišovala například zde tolik populární hnojníky:-)  _________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 14:55 |
 |
|
Chlapi, máte pravdu, jenže jedna věc je, jak by to mělo v ideálním stavu vypadat, a druhá věc je jak to do toho stavu dostat Myslím, že většinu věcí nelze udělat jinak, než vlastní aktivitou. Takže pokud třeba vezmeme ty hnojníky, tak založ Jardo téma Hnojníky a začni klást dotazy a prosby, brouzdej po netu, hledej spolupracovníky ... možná za pár týdnů dáte dohromady super text, který tu zveřejníme a případně i "rozhýbeme". Bez obětavé práce jedince bychom tu nikdy nic neměli. Díky všem co tu "mrhají" svým časem!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 15:00 |
 |
|
No pokud jde o porovnání hub, které existují v našem atlase, nebyl by zas takový problém udělat stránku, kde by byly v atlase uvedené vlastnosti obou druhů vypsány do sloupečků vedle sebe. Co si tam kdo navolí to mu to porovná. V atlase by pak mohl být i link "porovnej s ...", kde by už byly druhy předvolené nějakým parametrem a rovnou by to ukázalo oba druhy o kterých je řeč. Bylo by to hlavně univerzálně použitelné a využívalo by to existujících dat. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 15:01 |
 |
|
Představa pěkná. Ale bez fanatiků, kteří se např. zmíněnými hnojníky léta zabývají to dohromady asi nedáme. I když základní rozlišovací znaky by jsme dohromady dát mohli |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 15:22 |
 |
|
Přesně tak Flasschi.
Lupo, myslím, že ta tabulka nic moc nevyřeší, jeden slupec dva ... chtělo by to ty klíče k čeledím, rodům a druhům a taky tu databázi hub a jejich popisu a pak s tím můžeme dělat naprosto cokoli ... to by bylo super  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
flassch

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 15:26 |
 |
|
Super by to bylo. Ale jěště sehnat toho fanatika  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 15:30 |
 |
|
Už jsme se o to tady několikrát pokoušeli, ale nikdy se nenašlo dost nadšenců. Pochybuji, že se najdou během sezóny ... vidím to jako projekt na příští zimu. Já teď chic dělat hlavně ty ryzce a v zimě zase tu otročinu  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|