TUto houbu jsem našel loni na konci září ve smíšeném lese na úseku, kde rostou mladší borovice - tak cca 30 - 40 (?) let. Mezi těmito borovicemi tvořila jakési čarodějné kolo o průměru cca 2 metry. Rostly po obvodu a to jednotlivě i po skupinkách 2 - 3 plodnic. Nadmořská výška asi 650 m, poblíž Javořice na Českomoravské Vrchovině. Průměr klobouků asi 7 cm a přibližně i tak vysoká. Barvy odpovídají. Vůni už si nevvzpomínám a tuším, že jsem ani nechutnal. Původně jsem si ji určil jako šťavnatku smrkovou, ale nyní (tvořím si jako každý rok takovou fotohouboknihu svých úlovků za loňský rok) zjišťuji, že je to asi něco jiného. Můžete alespoň nasměrovat, co to může být zač? Tušil bych nějakou jinou šťavnatku (podle atlasů, co mám k dispozici), ale je to jen odhad.
hledal bych mezi strmělkami, nebo mě napadla ještě mechovka obecná, ale přesnější nebudu , šťavnatka to podle mě na 98% není.
Díky Honzo za "nakopnutí". Ona to asi nakonec bude ta "obyčejná" mechovka obecná. Proč píšu "obyčejná" v uvozovkách? Protože se tato houba z našich lesů, hájů, parků ..... prakticky vytratila. Já jsem ji nyní potkal snad prvně v životě. Respektive prvně jsem ji určoval.
Ale zároveň jsem přišel na to, proč jsem ji hned neurčil jako mechovku: V atlasech (co jsem prošel) se píše: ".... lupeny v mládí bílé, pak růžové ...." Toto mne zmátlo, protože jsem měl za to, že mám vyfocené dospělé plodnice a tudíž by měly mít lupeny už růžové. Na mé fotce jsou prakticky bílé. Proto jsem už pak mechovce nevěnoval pozornost. Až tvé upozornění. Prolustroval jsem internet a ejhle!!!! U jednoho popisu mechovky jsem narazil asi na toto: "..... lupeny jsou poměrně dlouho bílé a narůžovělou až růžovou barvu získávají více méně až v pozdní dospělosti .... " Myslím, že to je celkem zásadní informace. Akorát, že jsem ji neměl dříve. Takže na cca 98,98% mechovka. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory