Zaslal: út 01. dubna 2014 22:45 Předmět: Troudnatec?
Nečekaně (rodinné záležitosti) jsem se vyskytl v České Kanadě. Mimo to jsem si našel i čas na vycházku do lesa. Loni mi sestra, která tu bydlí (Stálkov) psala SMS, že ve zdejších lesích našli ucháče. Nejspíš obecného. Tak co kdybych ho, když už jsem tam byl, taky objevil. Ucháče bohužel. Za to jsem našel toto. Nevím přesně, co to může být - staré plodnice, ale podle tvaru usuzuji na troudnatce kopytovitého. Ten má růst na listnatých stromech a jejich pozůstatcích a jen zcela vyjímečně i na jehličnanech. A zde je to na celkem už ztrouchnivělém pařezu smrku. Podle "let na rourkách" soudím, že rostl 4 až 5 let a pak už jen trouchnivěl (jak dlouho?). Měl-li by někdo zájem, tak jsem si odloupnul ten horní (s těmi "léty") i s kůrou a můžu jej poskytnout pro případné bližší zkoumání.
Pro doplnění: horní snímek je torzo toho, který jsem si odloupnul (a podle něj určil, jak dlouho asi rostl); prostřední ukazuje plodnici, podle které soudím, že se jedná o tr. kopytovitý; spodní snímek pak ukazuje jejich vzájemnou polohu na tomto pařezu - plodnice byly od sebe vzdáleny asi 13 - 16 cm.
Podle substrátu, asi opět troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola). Fomes mívá pěkně vyvinuté tzv. myceliální jádro. Něco takového tam v tom horním snímku lze možná tušit. Ale na druhé straně i plodnice t.pásovaného bývají všelijak nahrbené. Když jsou pak v pokročilém stadiu rozkladu jako náš případ, člověk se může domnívat, že tam to jádro bylo. Někde pod tím hrbem. To jsou ovšem jenom dohady. Chce to pokusit se podívat na výtrusy. Jestli nějaké zbyly. Tam je rozdíl evidentní. Fomes: válcovité 12-18(20) x 4-7-um. Fomitopsis: válcovité až eliptické 6-9 x 3,5-4,5 um.
Je to možné, že to je tr. pásovaný, na smrkových pařezech jej sem tam potkávám, ale nijak běžně, spíš vzácně - myslím, že mám teprve dva takovéto nálezy. Kopyto jsem odhadnul jen podle tvaru. Mikroskop nemám, abych zkusil najít zbytky výtrusů, zůstali-li zde ještě zachovány (a ani čas bych na to nyní nenašel). Jak píšu, mám tu část torza horní plodnice a kdyby měl někdo zájem se tímto zabývat, rád mu ho poskytnu. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory