"Noha byla červavá a kolem dírek zbarvená jasně rezavě hnědou barvou."
Přesně toto jsem loni viděl u vláknice začervenalé, když jsem ji tu ve ValMezu našel v parku Botanika. Z fotky mám dojem, že i na klobouku je vidět radiální vláknění a ten kuželovitý tvar mladších plodnic by též odpovídal. Hledal bych tedy tímto směrem (mezi vláknicemi) a v žádném případě nekonzumoval. Mrkni na foto vl. začervenalé. Je sice loni z kraje června, ale letos je vše o cosi dřív.
"Ta vláknice začervenalá by měla vonět zatuchlinou, ale tahle voněla opravdu tak nějak nakysle."
Já už si nevzpomímám, jestli ty moje začervenalé byly cítit zatuchlinou, ale myslím, že ne anebo to nebylo výrazné. To bych si pamatoval.
Jinak koukám, že si jsou velice podobné: Z. sadová má růst pod růžokvětými dřevinami (asi) a zřejmě má být světlejší (dle mnou prozkoumaných pramenů). Pak by tvé určení mělo odpovídat. Já jsem ty "své" začervenalé loni našel pod lipami + nějaké řídké křoviny (snad ozdobné?). _________________ JGLN
"Noha byla červavá a kolem dírek zbarvená jasně rezavě hnědou barvou."
Přesně toto jsem loni viděl u vláknice začervenalé, když jsem ji tu ve ValMezu našel v parku Botanika. Z fotky mám dojem, že i na klobouku je vidět radiální vláknění a ten kuželovitý tvar mladších plodnic by též odpovídal. Hledal bych tedy tímto směrem (mezi vláknicemi) a v žádném případě nekonzumoval. Mrkni na foto vl. začervenalé. Je sice loni z kraje června, ale letos je vše o cosi dřív.
Viděl jsem vláknic začervenalých desítky. A vůbec bych neváhal na ty tvoje hubky vsadit, že jsou to určitě ony ... takhle z fotky (třebaže v proti světle) vše sedí.
Bobe, díky za odpověď, ale akorát jsme si trošku neporozuměli: Já jsem tyto své dva příspěvky směřoval na Miroslava Comorouse k jeho dotazu "Závojenka podtrnka" v Určovně. Snímek jsem přiložil jenom jako ilustraci toho, že vl. začervenalá má dužninu ve třeni okolo chodbiček larev hmyzu začervenalou až zahnědlou, (tedy stejně jako to zmiňuje ve svém příspěvku on). Aby tedy tu svou "podtrnku" nekonzumoval a raději se podíval mezi vláknicemi, protože na jeho snímku nějaká z vláknic (možná i začervenalá) je. Nic víc jsem svým příspěvkem nemyslel. Uznávám, že jsem ho mohl napsat jasněji. Takhle ti to možná vyznělo, že ji chci určit. Ale to já zase vím, že pokud chci něco určit, mám to dát do samostatné rubriky a ne to někam "lepit". _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory