Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
????
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 11. května 2014 19:39
  Předmět: ????
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím co to může být. Na boku pařezu po mohutném buku přímo ve ValMezu u sokolovny na břehu Rožnovské Bečvy (na tom samém pařezu, kde roste i hlíva chlupatá - viz DATlas). Plodnice zřejmě vyrostly až letos, protože z loňska (i konce roku) je nepamatuji. Velikost jednotlivých plodnic je asi (7) 10 x 6 x 3-4 cm (šířka x hloubka x výška), přišemž výška celého tohoto útvaru je asi stejná jako šířka spodní plodnice. Barvy souhlasí, jenom rourky asi nebudou až tak moc žlutozelenavé (odraz od trávy), ale spíše ke slabě špinavě žluté až lehce okrové barvě, neboli, spíš bodou bělavé s nějakým takovýmto lehkým nádechem.
1. sn. zobrazuje celkový pohled na tyto plodnice. 2. sn. je dvoj. - horní je pohled shora, spodní je spíše snaha o detail na rourky, 3. sn. ukazuje řez kouskem horní plodnice.
Mám (ale jen orientační) tip, co to může být, ale zatím si ho nechám pro sebe, abych zbytečně neovlivńoval.

97.13 kB    
DSC09537L.jpg
   DSC09537L.jpg

99.79 kB    
DSC09538L.jpg
   DSC09538L.jpg

97.09 kB    
DSC09552L.jpg
   DSC09552L.jpg

JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 11. května 2014 21:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

vypadá to dost mladě napadá mě nějaká outkovka nech to povyrůst
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 30. července 2014 22:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 11. května 2014 21:00 JETHRO napsal:
vypadá to dost mladě napadá mě nějaká outkovka nech to povyrůst

TAk jsem, Jethro, dal na tvou radu a nechal povyrůst. Myslím, že už uplynula celkem dosti dlouhá doba od mých prvních snímků sem vložených. Samozřejmě jsem to zkoumal a fotil i mezi tím. Ale jako by se "nic nedělo". Až nyní, kdy začalo jakž takž pršet (bouřky skoro každý den), tak se plodnice trošku "rozhýbala". Už to není jen takové to jakoby kopyto nebo jak to nazvat, ale získala tak trochu placatý tvar. Jak správně píšeš k předcházejícímu příspěvku "je to mladé, nech to vyrůst".
Nyní, podle toho,jak dnes vypadá, usuzuji, že to nejspíš bude outkovka hrbatá - podle tvaru plodnice a podle tvaru pórů. - Oba dvojsnímky - pohled shora + pohled na póry. Právě ty póry, jejich tvar, mne přivedly na myšlenku, že je to nejspíš ona.
Velikost klobouku - šířka je nyní asi kolem 14 - 16 cm. Každý dvojsnímek představuje jinou plodnici, ale na tomtéž pařezu po buku. Poslední snímek ukazuje mladou plodnici, která roste o kus dál na jiném pařezu a tuším, že tento pařez je po lípě. Tato plodnice vypadá naprosto stejně jako ty plodnice na mém prvním příspěvku zde.
Myslím si, že toto vše je právě outkovka hrbatá, ač ji doposud znám jen "ve starším vydání" kdy je plodnice více méně placatá a nepravidelně hrbolatá a má povrch pokrytý zelenými řasami.

98.03 kB    
DSC01202L.jpg
   DSC01202L.jpg

98.57 kB    
DSC01204L.jpg
   DSC01204L.jpg

99.76 kB    
DSC01211L.jpg
   DSC01211L.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru