Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 14. září 2014 0:36 Předmět: Kuřátka žlutá/nažloutlá ? |
 |
|
Tato kuřátka jsem našel ve smíšeném lese - smrk, dub, bříza (a asi tam kdysi byly i borovice; jsou tam sem tam i pařezy, o kterých mi místní řekli, že budou od borovic) u Malé Lhoty na Valašsku. V nadmořské výšce cca 590 metrů. Rozměry tohoto trsu byly asi tak 17 x 15 cm (šířka x výška). Známý mi sdělil, že tyto kuřátka zná velice dobře (že je jej naučil znát jeho otec) a že z nich běžně dělá smaženici, ale už ji ničím nekoření, kromě osolení, protože tyto kuřátka mají svou specifickou chuť, takovou jakoby kořeněnou. I když nemám ve zvyku takovýmto zkazkám moc věřit, tak jsem to zkusil podle toho, co mi řekl, protože je to z mého okolí jeden z mála "praktických houbařů" kterému věřím. Pochutnal jsem si na výsledku. Opravdu to chutnalo tak nějak kořeněně. Před tím jsem si, samozřejmě, ověřil dle atlasů a NETu, co to (asi) může být. Zde jsem dospěl k tomu, že to můžou být kuřátka žlutá či nažloutlá, případně nějaká velice blízká. Při tom průzkumu, co to může být, jsem narazil i na k. sličná (jedovatá), která se mají vyskytovat hlavně pod buky a navíc by měly být spíše vzácnější až vzácná, Ale zde žádný buk nebyl (je mi jasné, že tyto údaje jsou spíš orientační). Přesto jsem neměl žádné trávicí potíže po zkomzumování tohoto jídla, což (asi) znamená, že tato kuřátka jsou jedlá. A toto píši cca 5 dní po tom, co jsem je jedl.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 16. září 2014 19:55 |
 |
|
Znova jsem prozkoumával co to může být za kuřátka a zjistil jsem, že nejspíš nažloutlá. Ta by ve třeni neměla měnit barvu dužniny při poranění (např. na řezu) a zde mi zůstávala dužnina na řezu stejná, tedy bílá až možná slabounce nažloutlá (slonová kost?, ale spíš bledší). K. žlutá i sličná mají mít dužninu na řezu tmavnoucí až k hnědočervenavé, případně až k hnědé (dle atlasů).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: út 16. září 2014 22:59 |
 |
|
tohle bez mikroskopu určit nepůjde... obrať se na odborníky, např na Oldu Jindřicha, ale ten bude asi už dost vytíženej, co se týče letošních sběrů, tak se může stát, že nebude mít zájem tvoje plodnice mikroskopovat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 29. září 2014 20:12 |
 |
|
út 16. září 2014 22:59 Hercuus napsal: |
tohle bez mikroskopu určit nepůjde... obrať se na odborníky, např na Oldu Jindřicha, ale ten bude asi už dost vytíženej, co se týče letošních sběrů, tak se může stát, že nebude mít zájem tvoje plodnice mikroskopovat. |
Herkuusi, díky za radu, ale na p. Jinřicha se obracet nebudu.
NA výstavě hub, která tu proběhla jsem je umístnil (samozřejmě jinou plodnici, ale nalezenou ve stejných místech) a to pod názvem kuřátka sličná - jedovatá, a to po dohodě s mykologem p. Ledererem a to právě proto, že je velice snadno možná záměna těchto.
Výstava zde ve ValMezu byla určená spíš pro amatérskou veřejnost (než aby sem, do okrajového města přijel autobus znalců) a tak jsme se spolu dohodli na tom, že je raději označíme takto (Ramaria formosa), než aby je někdo někde v okolí sebral a zkoušel konzumovat a pak si stěžoval, že měl po požití této houby potíže. -Co jsem se na této výstavě snažil být k dispozici návštěvníkům - p. Lederer tu byl pouze ve čtvrtek, kdy byla "oficiální poradna" - (a samozřejmě jsem návštěvníky upozorňoval na to, že nejsem mykolog, ale spíš "lepší houbař", tak podle ohlasů tuto houbu (či podobné druhy) lidé letos zde v okolí nacházeli dosti často. A někdy si ji pletli i s kotrčem kadeřavým, protože mi tvrdili, že našli jej.
Zároveň jsem asi dosti Valachům naboural jejich představy, protože zde se "kuřátka" lidově, a je to dost zakořeněno, říká lišce obecné.
Navíc, co jsem tak pozoroval, tak většina lidí byla ráda, že k vystaveným houbám dostali komentář. Byť jen ode mne. A mám-li se pochllubit, tak jedna paní mne dokonce nazvala "chodící houbařskou encyklopedií". Samozřejmě jsem se patřičně zapýřil.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: st 01. října 2014 0:25 |
 |
|
Na Oldu by ses měl měl obrátit v případě, že tě opravdu zajímá co to je za druh. Pokud ti stačí to, co jsi napsal, je to na tobě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|